Ο εφιάλτης των κυλιόμενων lockdown γίνεται πλέον πραγματικότητα στην Ευρώπη, καθώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού επελαύνει, ενώ αποδοτική φαρμακευτική αγωγή δεν υπάρχει και τα εμβόλια φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν ακόμη αρκετά. Έτσι, Λονδίνο, Παρίσι, 16 κρατίδια στη Γερμανία στη και το μεγάλο μέρος της Ολλανδίας βρίσκονται σε κατάσταση μερικού lockdown, όπως και πολλές πόλεις στην Ισπανία.
Τα κυλιόμενα lockdowns είχαν προαναγγελθεί από το πρώτο κύμα, καθώς δεν αναμενόταν ικανή πρόοδος στον τομέα της έρευνας προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα που θα ανέκοπταν την επιθετική πορεία του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό. Πλέον, με τις κοινωνίες εξαντλημένες από τον οικονομικό Αρμαγεδδώνα και τους περιορισμούς, η αποτελεσματικότητα των ατομικών περιορισμών και μέτρων υγιεινής φθίνει.
Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη φθίνουσα απόδοση των περιοριστικών μέτρων, συστήνοντας την αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων. Ωστόσο, με τις νέες μολύνσεις να καλπάζουν και τα συστήματα Υγείας σε διαρκές stress test, τα lockdown ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή.
Τα νέα, κυλιόμενα lockdowns έρχονται τη στιγμή που οι οικονομίες είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν και αναμένεται να υπονομεύσουν την προοπτική αυτή, όπως έχει εγκαίρως προειδοποιήσει η ΕΚΤ και η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ.
Από τη χαλάρωση στα νέα lockdown
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαλάρωσαν τα lockdown στη διάρκεια του καλοκαιριού για να αναζωογονηθούν οι οικονομίες τους που είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Αλλά η επιστροφή στην κανονικότητα–από τα κατάμεστα εστιατόρια και την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια–πυροδότησε μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Τα νέα κρούσματα στην Ευρώπη κυμαίνονται, κατά μέσο όρο, στα 100.000 ημερησίως -περίπου ένα τρίτο του παγκόσμιου συνόλου- γεγονός που έχει υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή των πολιτών τους.
Η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις πιέσεις για κλείσιμο των σχολείων. Στη Γερμανία έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, για να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.
Σε μίνι lockdown Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για τέσσερις εβδομάδες, από το Σάββατο, στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, γεγονός που θα επηρεάσει σχεδόν το ένα τρίτο από τα 67 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.
Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, ο Μακρόν δήλωσε ότι η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας αποσκοπεί στο να παγώσουν προσωρινά «τα πάρτι, οι στιγμές κεφιού όπου συνυπάρχουν 50 ή 60 άτομα και τα εορταστικά απογεύματα διότι, δυστυχώς, όλα αυτά είναι φορείς της επιτάχυνσης της νόσου».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μαζί με τους ηγέτες των 16 κρατιδίων της χώρας συμφώνησαν χθες στη λήψη αυστηρότερων μέτρων χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς σε αυτά. «Βρισκόμαστε ήδη σε μια φάση αύξησης με γεωμετρική πρόοδο, οι αριθμοί καθημερινά το δείχνουν αυτό», είπε.
Τα μπαρ και οι παμπ είναι μεταξύ των επιχειρήσεων εκείνων που έκλεισαν πρώτες ή που υποχρεώθηκαν να κλείνουν νωρίτερα στο πλαίσιο των νέων lockdowns, αλλά τώρα τα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης θέτουν επίσης υπό δοκιμασία την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά και αδιάκοπη την παροχή ιατρικής φροντίδας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID.
Η Ολλανδία επέστρεψε στο μερικό lockdown, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια, αλλά κρατώντας ανοιχτά τα σχολεία, όπως ανακοίνωσε προ δύο ημερών ο πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.
Περιορισμοί σε όλη την Ευρώπη
Ακόμη και ο πάπας Φραγκίσκος υποχρεώθηκε να τηρήσει τους νέους κανονισμούς για τον κορωνοϊό μένοντας σε ασφαλή απόσταση από τους πιστούς κατά την εβδομαδιαία του ακρόαση την Τετάρτη.
Στη Λισαβόνα, οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου δεν εξεπλάγησαν όταν πληροφορήθηκαν ότι ο αρχηγός της εθνικής τους, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, βρέθηκε θετικός στον ιό λέγοντας ότι απλώς φάνηκε ότι όλοι κινδυνεύουν από τον κορονοϊό.
Η Τσεχία, με το χειρότερο κατά κεφαλήν ποσοστό μολύνσεων στην Ευρώπη, υποχρέωσε τους μαθητές σε τηλεκπαίδευση και σχεδιάζει να επιστρατεύσει χιλιάδες φοιτητές Ιατρικής. Τα νοσοκομεία της χώρας ματαιώνουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις για να αποδεσμεύσουν κλίνες.
Η Πολωνία εντατικοποιεί την εκπαίδευση για τις νοσηλεύτριες και εξετάζει την δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας, η Μόσχα πρόκειται να θέσει πολλούς μαθητές σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης και η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει σχολεία για δύο εβδομάδες και εστιατόρια για τέσσερις.
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν περιέγραψε την αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ιρλανδία ως «υπερβολικά ανησυχητική» και η κυβέρνηση αύξησε τα περιοριστικά μέτρα σε τρεις κομητείες στο σύνορο της χώρας καθώς και σχεδόν όλες τις επισκέψεις σε σπίτια ανά τη χώρα.
Στην Ισπανία, οι αρχές της Καταλονίας επέβαλαν το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων για 15 ημέρες και τον περιορισμό του επιτρεπόμενου αριθμού πελατών μέσα στα καταστήματα.
Η Τσεχία επεσήμανε ότι θα αρχίσει να κατασκευάζει νοσοκομεία εκστρατείας για τους ασθενείς με κορωνοϊό σήμερα, ημέρα κατά την οποία ανακοίνωσε 9.544 νέα κρούσματα covid-19, ημερήσιο αριθμό ρεκόρ από τον Μάρτιο όταν η πανδημία έπληξε τη χώρα.
Στο Βέλγιο, με τον δεύτερο χειρότερο κατά κεφαλή ρυθμό μόλυνσης στην Ευρώπη, τα νοσοκομεία καλούνται τώρα να παραχωρήσουν το ένα τέταρτο των κλινών τους σε ασθενείς με COVID-19.
Τα νέα επίκεντρα του Covid-19
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ισπανία είχαν πάνω από τα μισά νέα κρούσματα στην Ευρώπη την εβδομάδα μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στις ΗΠΑ, με τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, 22 πολιτείες έχουν σημειώσει ρεκόρ νέων κρουσμάτων από τις αρχές του μήνα.
Ο αριθμός ωστόσο των θανάτων έχει καθοδική τάση και κυμάνθηκε την τελευταία εβδομάδα στους 700 ημερησίως.