Διαστάσεις χιονοστιβάδας προσλαμβάνει το σκάνδαλο με τις golden visa και στην Κύπρο, με τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη να παραιτείται σήμερα, ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και ανακαλώντας προηγούμενη δήλωσή του ότι θα αναμένει την ολοκλήρωσή της.
Όπως τονίζει, με την παραίτησή του αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο «ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».
«Σε προηγούμενη δήλωση μου είχα αναφέρει ότι δεν θα υπέβαλλα παραίτηση από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγονται από την Πολιτεία. Είχα επίσης σημειώσει, ότι έχω ήδη λάβει τις αποφάσεις μου για το τι θα πράξω μετά την ολοκλήρωση των ερευνών», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Συλλούρης.
Background notice
Το Crisis Monitor επισήμανε ότι σκάνδαλα με τη golden visa έχουν ξεσπάσει σε πολλές χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Μάλτα και το Βέλγιο. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι θέλει να διαμορφώσει ενιαίο πανευρωπαϊκό πλαίσιο, κάτι που επιχειρεί και μέσω του νέου κανονισμού για το προσφυγικό και το άσυλο.
Το ζήτημα με τις χρυσές βίζα στην Κύπρο, όμως, έχει και άλλες προεκτάσεις που χρήζουν διερεύνησης, καθώς αποκαλύφθηκε από το Al Jazeera, που ανήκει στο Κατάρ, ο Εμίρης του οποίου διατηρεί στενές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, συμπίπτει χρονικά με την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα προβαίνει σε μπαράζ προκλήσεων, σε μια προσπάθεια να υποχρεώσει τη Λευκωσία να αποδεχθεί νέους όρους αναφοράς και βάση συζήτησης για το Κυπριακό.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει προτείνει την επίλυση κατά προτεραιότητα του ζητήματος διαμοιρασμού των φυσικών πόρων, επιλέγοντας να αφήσει σε δεύτερη μοίρα το θέμα κατοχής και τα πολιτικά ζητήματα.
Περαιτέρω, προσθέτει, «είχα γνωστοποιήσει ότι σε περίπτωση που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κρίνει ότι πρέπει να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας, στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, δεν προτίθεμαι να υποβάλω οποιαδήποτε ένσταση με ό,τι αυτό υποδηλοί».
«Οι αποφάσεις μου αυτές βασίστηκαν στην ακράδαντη πίστη ότι δεν έχω διαπράξει οτιδήποτε νομικά μεμπτό και ότι ενδεχόμενη παραίτησή μου θα άφηνε εντυπώσεις περί του αντιθέτου», σημειώνει.
Παρά ταύτα, συνεχίζει ο κ. Συλλούρης, «διαπιστώνω ότι η συνέχιση της παραμονής μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει παρερμηνευθεί».
«Η παρερμηνεία αυτή, όπως και η προφανής επιθυμία κάποιων να εκμεταλλευτούν το όλο θέμα για τους δικούς τους πολιτικούς στόχους και σχεδιασμούς, αλλά και οι προφάσεις για δυσλειτουργία του Νομοθετικού Σώματος, με οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλω την παραίτησή μου τόσο από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής όσο και από το βουλευτικό αξίωμα», ανακοινώνει.
Ο ίδιος σημειώνει ότι «διατηρώ ακέραιη την πεποίθηση ότι με κανένα τρόπο δεν έχω παραβιάσει τον Νόμο. Με την παραίτησή μου αφαιρείται από κάποιους το πρόσχημα ότι η παρουσία μου στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής παρεμποδίζει με οποιοδήποτε τρόπο την ομαλή λειτουργία της Βουλής, κάτι το οποίο ουδέποτε θα διανοούμουν να πράξω».
Αναμένω, αναφέρει, «ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν το ταχύτερο στην εξέταση όλων των εκκρεμούντων ζητημάτων, περιλαμβανομένης και της καταγγελίας που έχω ήδη υποβάλει στον Γενικό Εισαγγελέα, σχετικά με τη διάπραξη ποινικού αδικήματος εις βάρος μου και την παραβίαση συνταγματικών μου δικαιωμάτων, ώστε τελικά να καταδειχθεί ποιοι πραγματικά ενέχονται και ποιοι όχι».