Δημόσια αντιπαράθεση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων είχε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την προσκεκλημένη του, υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε. Η δημόσια κόντρα των δύο ΥΠΕΞ έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτή που αποδίδεται από τα media, καθώς η Σουηδία συμμετέχει στην ηγετική τρόικα του ΟΑΣΕ.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, η Λίντε ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία και τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, γεγονός που προκάλεσε την οργή Τσαβούσογλου.
Πρόκειται ίσως για την πρώτη φορά που Ευρωπαίος αξιωματούχος κάνει τέτοιες δηλώσεις στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Άγκυρα και κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων. Τέτοιες ανταλλαγές, ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστες σε υψηλό και κορυφαίο επίπεδο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη διμερής συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Σουηδίας-Τουρκίας μετά από 9 χρόνια. Όπως δήλωσε η Αν Λίντε, στη συζήτηση με τον Τούρκο ομόλογό της έθιξε σειρά δύσκολων ζητημάτων, από τη μεταχείριση των δημοσιογράφων και της αντιπολίτευσης, μέχρι τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Σουηδίας στην Τρόικα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ως εκ τούτου η στάση της Σουηδίας έχει ευρύτερο αντίκτυπο, καθώς εκφράζεται μέσα από το θεσμικό της ρόλο. Η Αν Λίντε, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι απαντήσεις έλαβε σε όλα τα θέματα που έθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και πειστικές.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε τις προτάσεις της Τουρκίας για τη διευθέτηση της αντιπαράθεσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο ΟΑΣΕ έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να παίξει στο πεδίο, υπό το σχήμα των συμπροέδρων της ομάδας του Μινσκ.
Η απάντηση Τσαβούσογλου
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε έντονο ύφος τη ρώτησε «γιατί το λέει αυτό και ποιος της έδωσε εντολή να το κάνει» και γιατί δε μιλάει για τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και τους υδρογονάνθρακες, προσθέτοντας ότι στηρίζει με τη στάση της το PKK.
Επίσης, o Tσαβούσογλου κατηγόρησε ουσιαστικά την Ε.Ε. για μεροληπτική στάση σε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και την Κύπρου.
«Γιατί δεν μιλάτε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων; Γιατί να μην τονιστεί η δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων; Λόγω της άδικης αλληλεγγύης εντός της ΕΕ, που τυφλώνει τόσο την Ενωση, όσο και τον λαό»,
ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ έθεσε στο κάδρο της επίθεσης και την Ελλάδα, σχετικά με το προσφυγικό, λέγοντας:
«Εάν είστε ευαίσθητοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν βλέπετε την Ελλάδα όσον αφορά τους πρόσφυγες;».