Να ανακόψει την παραφιλολογία για αναθέρμανση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας επιχειρεί το Βερολίνο, με διαρροές από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η νέα πρόκληση της Άγκυρας με τη NAVTEX και τον πλου του Oruc Reis, μπορεί να προκαλεί τη “δικαιολογημένη” αγανάκτηση της Ελλάδας, αλλά αυτό δεν αλλάζει το πλαίσιο που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο της ΕΕ.
Ειδικότερα, πηγή της γερμανικής κυβέρνησης. φέρεται να έχει δηλώσει ότι “το Βερολίνο δεν αναμένει να ληφθούν αποφάσεις για επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής”.
Η ίδια πηγή, αναφέρει ότι στόχος της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η αποκλιμάκωση, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να πιέζει για διάλογο.
«Η Γερμανία είνα ξεκάθαρα ενάντια στις πρόσφατες τουρκικές ενέργειες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει αυτομάτως να επιβάλουμε κυρώσεις για κάθε πρόκληση»,
ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το Reuters.
Η φημολογία για τις κυρώσεις
Η φημολογία, που φέρεται να έχει προέλθει από την Ελλάδα, ξεκίνησε με την αναγγελία της τουρκικής NAVTEX και κλιμακώθηκε μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλοντας από τη μια να κεφαλαιοποιήσει την αλληλεγγύη της Γερμανίας και από την άλλη να καλύψει τα νότα του στο εσωτερικό έναντι της στρατηγικής φθοράς που ακολουθεί η Άγκυρα, επανέφερε το ενδεχόμενο κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία.
Τα σενάρια για το ενδεχόμενο ανατροπής της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ και επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία “έκαψε” το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να αποφύγει νέες επιπλοκές
Το Βερολίνο, ωστόσο, θέλοντας να αποφύγει νέες επιπλοκές και να προλάβει υπονόμευση του ρόλου του ως διαπραγματευτή, διέψευσε τις φήμες με… διαρροές, ώστε να καθαρίσει το τοπίο και να μην προκαλέσει νευρικότητα σε Αθήνα και Άγκυρα.
Διπλωματικά, δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο ακόμα και στην περίπτωση που οι προκλήσεις της Άγκυρας κλιμακωθούν περαιτέρω, καθώς το Συμβούλιο της ΕΕ έχει δώσει προθεσμία έως τον Δεκέμβριο.
Η Ελλάδα έβγαλε οφσάιντ την Τουρκία
Η έως τώρα διαχείριση της κρίσης από την Ελλάδα έχει επιβαρύνει τη θέση της Τουρκίας, καθώς αποφεύχθηκε η στρατιωτικοποίηση, ενώ η Άγκυρα συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους διπλωματικά και πολιτικά, επιχειρώντας να συμπαρασύρει την Αθήνα σε όξυνση. Το κλίμα για την Τουρκία στην ΕΕ δεν είναι ευνοϊκό τώρα. Το Βερολίνο επικυρώνει τη στάση της Ελλάδας να αρνηθεί έναρξη των διερευνητικών επαφών ενόσω το Oruc Reis παραμένει σε δράση.
Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία επιχειρεί να διευρύνει την ατζέντα των διερευνητικών επαφών, εκβιάζοντας ωμά, σε μια προσπάθεια να δείξει την αποφασιστικότητά της.