Χαρακτηριστικά πολέμου νεύρων επιχειρεί τώρα η Τουρκία, αφού η Αθήνα επέδειξε αυτοσυγκράτηση αποφεύγοντας -μέχρι στιγμής- τη στρατιωτικοποίηση της έντασης που επιχείρησε να δημιουργήσει η Άγκυρα με τη NAVTEX και τον πλου του Oruc Reis.
Έτσι, αφού χθες η Ελλάδα κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τη στάση της στη νέα κρίση, όπως καταδεικνύουν οι κινήσεις και δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, η Άγκυρα επιχειρεί τώρα να αντιστρέψει την εις βάρος της δυναμική που δημιουργείται.
Σε επιφυλακή βρίσκεται η Αθήνα για την πορεία του Oruc Reis, ο πλους του οποίου έχει αναζωπυρώσει την ένταση στο Αιγαίο.
Αφού η Ελλάδα κατάφερε να μην παρασυρθεί στην κρίση, κάνοντας το plan A του Ταγίπ Ερντογάν να γυρίσει Μπούμερανγκ, τώρα, η Άγκυρα αναγκάζεται να ενεργοποιήσει το plan B.
Κεντρικός στόχος του Ταγίπ Ερντογάν παραμένει πάντα η διεύρυνση της ατζέντας του διαλόγου, ώστε να περιλαμβάνει το καθεστώς των νησιών και το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Η Γερμανία, έχει προτείνει τη διαφοροποίηση της βάσης της συζήτησης προτάσσοντας τον διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων, επί του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών.
Είναι άγνωστο αν τη βάση αυτή έχει αποδεχθεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Βερολίνου, μεταξύ της Ελένης Σουρανή και του Ιμπραχίμ Καλίν. Πάντως, η αναβάθμιση του Θάνου Ντόκου σε Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, μεσούσης της νέας κρίσης και χωρίς να έχει υπαναχωρήσει ή ανασκευάσει προηγούμενες θέσεις του για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αποπνέει διάθεση συμβιβασμού.
Το plan Β του Ερντογάν
Αντιδρώντας στη δυναμική απομόνωσης που δημιουργείται, σε θεσμικό, τουλάχιστον επίπεδο, η Άγκυρα αναπτύσσει μια βεντάλια πρωτοβουλιών. Από τη μια εκδίδει ανακοινώσεις με τις οποίες επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην Αθήνα, εγκαλώντας την για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών και την αύξηση της έντασης. Παράλληλα, η Τουρκία χρησιμοποιεί το Oruc Reis μοχλό πίεσης, επιχειρώντας με διαρκείς αλλαγές πορείας και διαρροές να εκβιάσει απάντηση της Ελλάδας που θα ανεβάσει την ένταση.
Επίσης, η Άγκυρα, εντείνει τις διαρροές στα media και ανεβάζει τους τόνους, σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει -εκ νέου- τα εθνικιστικά αντανακλαστικά εντός του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι επιδιώκει να σύρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε έναν κύκλο έντασης, υπό την απειλή της εσωτερικής αμφισβήτησης.
Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ,
«το “Ορούτς Ρέις” έφθασε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου και θα πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του. Τα τεστ ξεκίνησαν χθες και έχουμε αρχίσει σήμερα να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές καταγραφές».
Το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους παραμένει κλειστό εδώ και 24 ώρες.
Το timeline της πορείας του Oruc Reis
Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.
Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.
Παράλληλα, το γεγονός ότι, με τα δεδομένα που είχαν γίνει γνωστά μέχρι τη νύχτα της Τρίτης, διατηρούσε σταθερά χαμηλές ταχύτητες παρέπεμπε σε ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων, κάτι που πάντως δεν συνεπάγεται διενέργεια ερευνών.