Θέση στο ζήτημα του Βαρωσίου έλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος του Ύπατου Εκπροσώπου, Γιόζιπ Μπορέλ. Με γραπτή, αυτή τη φορά, ανακοίνωση ο κ. Μπόρελ ζητά την άμεση αντιστροφή των προσφάτων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο.
Ειδικότερα, στη νέα γραπτή δήλωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι “η ΕΕ εκφράζει τη σοβαρή της ανησυχία για την απόφαση να προχωρήσει στο ΄άνοιγμα` από τις 8 Οκτωβρίου 2020 μέρους της περιφραγμένης περιοχής στο Βαρώσι, μετά την ανακοίνωση που έγινε στην Άγκυρα στις 6 Οκτωβρίου 2020”.
Η ΕΕ υπογραμμίζει
“τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα συνεχίσει να καθοδηγείται από αυτά τα ψηφίσματα, ιδίως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”.
“Από την άποψη αυτή, η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι ο πλήρης σεβασμός των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών”,
τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξ ονόματος των 27.
“Η ΕΕ υποστηρίζει την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και παραμένει πλήρως δεσμευμένη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 και 789 της ΣΑΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ”,
επισημαίνει, ο Ζοζέπ Μπορέλ.
“Περιμένει το ίδιο και από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη τους , έναν εκπρόσωπο στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ”,
καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Μηνύματα και αποτελέσματα
Διπλωματικά, με τη δήλωση αυτή η ΕΕ, λαμβάνει ξεκάθαρη θέση και επιβεβαιώνει τις παραβιάσεις και παραβάσεις της Τουρκίας, με τρόπο που μπορεί να επικαλεστεί η Λευκωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πολιτικά, η γραπτή δήλωση από τον Ζοζέπ Μπορέλ δείχνει ότι η ΕΕ απολύει σταδιακά την όποια εμπιστοσύνη προς την Άγκυρα.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως και κατ επανάληψη επισημάνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ανατρέψει τη βάση του διαλόγου για το Κυπριακό, διαγράφοντας το Κραν Μοντάνα, όπου το Κυπριακό χαρακτηρίσθηκε εκ νέου ζήτημα κατοχής.