Την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Άγκυρα ακύρωσε μετά την τελευταία κλιμάκωση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Ο κ Μάας αναμένεται αύριο σε Λευκωσία και Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του καθώς και με τους ηγέτες των δύο χωρών.
Όπως γράφει η Deutche Welle, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Κύπρο και την Ελλάδα. Στη Λευκωσία θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Αργά το απόγευμα θα φτάσει στην Αθήνα όπου το βράδυ θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η κατάσταση στην Α. Μεσόγειο. Αυτό το θέμα θα βρισκόταν και στην ατζέντα των συναντήσεων που σκόπευε να έχει ο κ. Μάας στην Αγκύρα. Το ταξίδι αυτό τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί.
Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα. Πηγές που επικαλείται η DW, στο Βερολίνο, επισημαίνουν όμως ότι με τη στάση της Άγκυρας, μια επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».
Δεν συζητάνε κυρώσεις
Αν και το Βερολίνο δεν κρύβει τη δυσφορία του για τις πρακτικές και τη συμπεριφορά της Τουρκίας, εν τούτοις, δεν φαίνεται να έχει ακόμα ωριμάσει η ιδέα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Έτσι, επί τάπητος παραμένει το ορόσημο του Δεκεμβρίου.
Η Γερμανία δηλώνει ενόχληση τόσο για την τουρκική NAVTEX που δυναμιτίζει την προοπτική διερευνητικών επαφών, όσο και για το άνοιγμα των Βαρωσιών,Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μάλιστα, επέκρινε σήμερα τη νέα επιχείρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Oruc Reis» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Η πραγματοποίηση ερευνητικών ενεργειών «σε αυτή την αμφιλεγόμενη θαλάσσια περιοχή, θα ήταν ένα λυπηρό και από τη δική μας σκοπιά μια μη συνετό βήμα», δήλωσε. «Θα πήγαινε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και οπωσδήποτε δεν θα ήταν ωφέλιμη για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκία όπως τις εξέτασε την προπερασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.»
Ο κ. Ζάιμπερτ έκανε έκκληση «όλοι οι εμπλεκόμενοι» να καταβάλουν προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας, «όσο πιο γρήγορα γίνεται, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.» Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι πρόθυμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια που υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας, που επίσης είχαν συζητηθεί στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες.