Με τεχνικού χαρακτήρα εμβολές, προετοιμάζοντας το έδαφος για μεταγενέστερες προσφυγές κατά των αποφάσεων του και μιντιακές αντιπαραθέσεις μικροπολιτικού χαρακτήρα, πέρασε μια ακόμη ημέρα συζήτησης στο Εφετείο για τις ποινές των καταδικασθέντων για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.
Στην επικαιρότητα κυριάρχησε η αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου, με υπόνοιες προκατάληψης και επηρεασμού, που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης. Αν και η αίτηση απορρίφθηκε, εν τούτοις είχε προλάβει να αναδειχθεί σε μείζον θέμα της ημέρας από τα media, με την πολιτική παραφιλολογία να υπερκαλύπτει άλλα ζητήματα των προηγουμένων ημερών.
Το αίτημα εξαίρεσης των δικαστών που κατέθεσε ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, Κώστας Πλεύρης, μπορεί να μην ευοδώθηκε στο δικαστήριο, πέτυχε όμως να αλλάξει την πολιτική ατζέντα στα media. Η αντιπαράθεση με τον γιό του, μάλιστα, Θάνο Πλεύρη, στα social media “έκλεψε την παράσταση”.
Το δικαστήριο είχε διακόψει τη συνεδρίαση προκειμένου η νέα σύνθεση να αποφασίσει για το αίτημα εξαίρεσης που κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός.
Η αίτηση του Γιάννη Λαγού απορρίφθηκε, μετά από τρίωρη διάσκεψη και έτσι στην έδρα επέστρεψε η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, που δικάζει τη δίκη της Χρυσής Αυγής, για να αποδοθούν οι ποινές στους 57 ενόχους.
Σημειώνεται ότι οι επτά έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 50 για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και άλλα κακουργήματα.
Το αιτιολογικό
«Οι καλούμενες εκδηλώσεις παραβίασης του τεκμηρίου της αθωότητας (που επικαλέστηκε ο Ι. Λαγός) διαπράχθηκαν από πρόσωπα εκτός δικαστηρίου. Δεν δικαιολογούν δυσπιστία για αμεροληψία των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου. Το αίτημα απορρίπτεται»,
ανέφερε η πρόεδρος του έκτακτου δικαστηρίου, που εξέτασε το αίτημα εξαίρεσης του καταδικασμένου χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή.
Σημειώνεται ότι, αύριο, Τρίτη, στις 11:00 θα ξεκινήσει η διαδικασία με την πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών των καταδικασμένων.