Σταθεροποίηση μεν, αλλά σε επίπεδα πάνω από τα όρια συναγερμού παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα κορονοϊού και ο δείκτης επιδημιολογικού φορτίου στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι διασωληνωμένοι προσεγγίζουν τους 100 και τα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες αυξάνονται, δοκιμάζοντας ήδη τις αντοχές του ΕΣΥ και προδικάζοντας επιδείνωση της κατάστασης.
Η κατάσταση όπως σκιαγραφείται από την ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των δεδομέων του ΕΟΔΥ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την προοπτική του δεύτερου κύματος στην Ελλάδα. Μολύνσεις, διασωληνώσεις και θάνατοι είναι αναπόδραστη ανοδική τροχιά με μικρές και ανεπαίσθητες, συγκυριακές κυρίως υφέσεις.
Η λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων, όπως επισήμανε και ο ΠΟΥ δύσκολα θα φέρει αποτελέσματα στην ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς η κοινωνία έχει κουραστεί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι η Ευρώπη αναπτύσσει δυναμική νέου επίκεντρου του κορονοϊού.
Με 98 διασωληνωμένους, το 60% των κρουσμάτων σε ευπαθείς ομάδες, την πληρότητα των ΜΕΘ σε οριακά επίπεδα και την αποτελεσματικότητα των μέτρων σε φθίνουσα, οι προοπτικές είναι ζοφερές.
Επίσης, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση σε κρίσιμα φάρμακα και ουσίες, όπως η ρεμδεσιβίρη, που αποδεικνύονται αποτελεσματικά στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη θεραπεία του κορονοϊού. Οι ΜΕΘ, παρά το πλάνο προσθήκης νέων δεν φαίνονται αρκετές για να αντιμετωπίσουν τη δυναμική που ήδη έχει προσλάβει η πανδημία στην Ελλάδα.
- 391 κρούσματα
- 12.414 τεστ
- 10.587 pcr
- 1.827 rapid
- 3,14% δείκτης θετικότητας
- 98 διασωληνωμένοι
- 60% των κρουσμάτων σε ευπαθείς ομάδες
- 1 θάνατος
Το επιδημιολογικό φορτίο στις ευπαθείς ομάδες παραμένει αυξημένο και σταθεροποιείται σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων ανάσχεσης και κοινωνικής ανακούφισης περιορίζεται καθώς περνά ο καιρός.
Ηλικιακή κατανομή
- 35 κρούσματα σε ανηλίκους
- 142 κρούσματα στην ομάδα 18-39
- 161 κρούσματα στην ομάδα 40-64
- 52 κρούσματα στην ομάδα 65+
- 1 κρούσμα χωρίς ηλικιακό προσδιορισμό
Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασαν τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή, βάσει του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται από τις υγειονομικές αρχές.
Η έκθεση του ΕΟΔΥ
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή 391 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Όπως ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης τα 161 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική και τα 25 στη Θεσσαλονίκη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21772, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 3213 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8892 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
98 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 431 θανάτους συνολικά στη χώρα. 161 (37.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1400857 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 21906 δείγματα.