Η Aegean παρέλαβε το πρώτο «μεγάλο» αεροσκάφος της οικογένειας A320neo, το Airbus A321neo, έχοντας στο μεταξύ αναδιαρθρώσει τους χρόνους παραλαβής μέρους των αεροσκαφών που έχει παραγγείλει από την Airbus.
Το νέο αεροσκάφος προσγειώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στη βάση της εταιρείας, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την ώρα που η εταιρεία θα παραλάβει αλλά τρία του ιδίου τύπου A321neo ως την άνοιξη του 2021, φτάνοντας τα εννέα A320/A321 neo από τη συνολική παραγγελία των 46 αεροσκαφών.
Το νέο Airbus A321neo είναι εξοπλισμένο με τη νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney, που συμβάλλει στη μείωση κατά 23% των εκπομπών CO2 ανά χιλιομετρική θέση σε σχέση με τον παρόντα στόλο των Airbus, αλλά και κατά 53% σε σχέση με τα αρχικά – και τότε καινούργια – AvroJ100 της AEGEAN, 20 χρόνια πίσω.
Επίσης, περιορίζει κατά 50% το NOx, ανά πτήση και ανά επιβάτη και κατά 75% το αποτύπωμα θορύβου, καθιστώντας το σήμερα, τον πιο περιβαλλοντικά φιλικό και αποδοτικό τύπο αεροσκάφους που έχει ενταχθεί ποτέ στο στόλο της AEGEAN.
Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN, ανέφερε σχετικά:
«Απέναντι στην καταστροφική επίδραση της πανδημίας στον κλάδο και στην εταιρεία μας, χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε σε άμεσες, επίπονες προσαρμογές και να διασφαλίσουμε αυξημένες αντοχές για τους επομένους δύσκολους 12-18 μήνες. Ταυτόχρονα όμως, χρειαζόμαστε να υποστηρίξουμε το όραμά μας για διαρκή εξέλιξη των υπηρεσιών μας προς τους επιβάτες μας, για συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, αλλά και για ουσιαστική συμβολή της εταιρείας μας στην οικονομία της χώρας. Σε αυτό το όραμα, τα Α321neo, η «μεγάλη έκδοση» της οικογένειας με τις αυξημένες δυνατότητές τους, θα είναι το πιο σημαντικό νέο εργαλείο, για την ομάδα των ανθρώπων μας. Είμαστε περήφανοι που μπορούμε και υποδεχόμαστε το πρώτο, αλλά και τα επόμενα τρία σε τόσο δύσκολες συνθήκες».
Οι χαμηλές πτήσεις της Aegean
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Aegean, όπως όλες οι αεροπορικές εταιρίες, βρέθηκε σε δεινή θέση λόγω του Covid-19, καθώς το πτητικό έργο σχεδόν εκμηδενίστηκε για πολλούς μήνες. Ως επακόλουθο, τα κέρδη των προηγουμένων ετών έγιναν ζημιές και η εταιρία άρχισε να καίει ρευστό.
Η διοίκηση της εταιρίας, όμως, δεν θέλησε να ενταχθεί στο μοντέλο στήριξης που προωθούσε η ΕΕ, υπό το οποίο το Δημόσιο αποκτά συμμετοχή, ως εγγύηση για την οικονομική στήριξη. Αντ’ αυτού, η διοίκηση και ο βασικός μέτοχος της εταιρίας διαμόρφωσαν ένα tailor-made πρόγραμμα διάσωσης. Έτσι, η εταιρία απολαμβάνει κρατικής στήριξης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, μετακυλίοντας το κόστος όμως στους εργαζομένους και τους φορολογουμένους και επιτυγχάνοντας να περάσει κάτω από το ραντάρ της DG Comp.