Την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων με το Αζερμπαιτζάν ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανακάλεσε τον πρέσβη Ν. Πιπερίγκο για διαβουλεύσεις. Η κίνηση αυτή αποτελεί μια ακόμη ένδειξη αδιεξόδου στις σχέσεις Αθήνας-Μπακού και ανταποκρίνεται στο κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Ενδέχεται, όμως, να δημιουργήσει επιπλοκές στον διαμεσολαβητικό ρόλο που επιδιώκει να αναλάβει η Ελλάδα στη διαμάχη και προφίλ που θέλει να επιδείξει διεθνώς.
Αφορμή για την απόφαση αυτή του Νίκου Δένδια, που ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό, αποτέλεσαν ισχυρισμοί της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, περί δήθεν ανοχής του Ελληνικού Κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού απέρριψε ως ανυπόστατους τους ισχυρισμούς των Αζέρων, ανακοίνωσε ότι ο Νίκος Δένδιας αποφάσισε να ανακαλέσει στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις τον πρέσβη Ν. Πιπερίγκο.
Η αλήθεια είναι ότι από ο Έλληνας πρέσβης στο Μπακού αντιμετώπισε εχθρική συμπεριφορά από την άφιξή του, πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις, με τον πρόεδρο της χώρας να τον εγκαλεί κατά την παράδοση των διαπιστευτηρίων του, ξεκαθαρίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι αδελφή χώρα με την Τουρκία.
…επιπλοκές
Η απόφαση του Νίκου Δένδια, ικανοποιεί το εσωτερικό μέτωπο μεν, καθώς η κοινή γνώμη υποστηρίζει ακραιφνώς την Αρμενία, καθώς αντιλαμβάνεται το μέτωπο υπό το πρίσμα της αντιπαράθεσης με την Τουρκία και του ανταγωνισμού των θρησκειών.
Παρ΄όλα αυτά, η απόφαση του Νίκου Δένδια να αποσύρει τον ανώτερο διπλωματικό υπάλληλο και εκπρόσωπο της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, υποβαθμίζει τη δυνατότητα παρέμβασης της Ελλάδας στις εξελίξεις. Με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα λαμβάνει μέρος -έστω και προκληθείσα- στην αντιπαράθεση. Αποδεχόμενη τη ρήξη, η ελληνική κυβέρνηση γίνεται η πρώτη που χάνει διπλωματικό έρεισμα στο Αζερμπαϊτζάν, συμβάλλοντας έτσι παθητικά στην ενίσχυση της θέσης της Τουρκίας. Η Αθήνα πλέον δεν μπορεί να παίξει ούτε κατ επίφαση ισορροπιστικό ρόλο.
Η κίνηση αυτή δεν διαφέρει, ουσιαστικά, από την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα, μετά την υπογραφή του τουρκολυβικού Μνημονίου. Η Αθήνα, αντιδρά στις εξελίξεις με θυμό, απολύει την ψυχραιμία της σε κρίσιμες στιγμές και θυσιάζει διεθνείς προσβάσεις για να ικανοποιήσει πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό.
Η ανάκληση του πρέσβη Πιπερίγκου από το Μπακού, θέτει de facto την Ελλάδα εκτός της ομάδας χωρών που έχουν συμφέροντα και επιδιώκουν λύση στην περιοχή. Παράλληλα, διευρύνεται και τυπικά -και αυτό μετράει για τους εταίρους- του μέτωπο με την Τουρκία, εκτός από τη Λιβύη, τη Μάλτα και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Σε συνέχεια των απολύτως ανυπόστατων και προσβλητικών ισχυρισμών της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν περί δήθεν ανοχής του Ελληνικού Κράτους σε προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών, σε προσπάθειες στρατολόγησης τρομοκρατών μαχητών και κυβερνοεπιθέσεις από την ελληνική επικράτεια κατά του Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έγινε χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν.
Σε συνέχεια του διαβήματος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Αζερμπαϊτζάν, κ. Ν. Πιπερίγκος, εκλήθη στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.