Σε ευρωπαϊκό και γερμανικό έδαφος συνεχίζεται πλέον η μάχη των εντυπώσεων Ελλάδας-Τουρκίας, με τη δημόσια διπλωματία να λαμβάνει ξανά τα σκήπτρα στην αντιπαράθεση των δύο χωρών και στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν κοινωνικές ομάδες, επιχειρηματικές και πολιτικές ελίτ, πριν ακόμα ξεκινήσουν τον διάλογο.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα “παράπονα” του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκελα Μέρκελ, αν και η Άγκυρα πέτυχε να οριοθετήσει την αποκλιμάκωση, τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, αποφεύγοντας κυρώσεις και λαμβάνοντας υποσχέσεις. Αντίστοιχα σε επιχειρήσεις διαμόρφωσης κλίματος παραπέμπουν και τα δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων.
Το σκηνικό, μάλιστα, ολοκληρώνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εγκαλεί την Τουρκία για την επιθετική συμπεριφορά και επισημαίνει την διαρκή απομάκρυνσή της από την ΕΕ.
Από την πλευρά, του όμως, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνομιλία του με την Αγκελα Μέρκελ, εγκάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζοντας ότι υπέκυψε στους εκβιασμούς της Ελλάδας και της Κύπρου, στον απόηχο και των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν διεμήνυσε προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο πως οι αποφάσεις της Συνόδου δεν είναι επαρκείς για να ξεπεραστούν τα προβλήματα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
Τα γερμανικά media
«Κίνητρα αντί για κυρώσεις. Η ΕΕ προτιμά να δελεάσει από το να τιμωρήσει την Τουρκία», σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Δουλοπρεπής πολιτική έναντι της Τουρκίας».
H γερμανική εφημερίδα σημειώνει:
«Όχι, ότι οι κυρώσεις έναντι της Τουρκίας θα ήταν οπωσδήποτε η κατάλληλη απάντηση. Στο τελικό κείμενο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ γίνεται λόγος για “θετική πολιτική ατζέντα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας“ με κίνητρα ως προς την τελωνειακή ένωση. Όλα αυτά δεν δίνουν μονάχα εντύπωση μιας δουλοπρεπούς πολιτικής. Είναι. Για την Άγκυρα ισούται με λευκή επιταγή στην εξωτερική πολιτική.
ενώ συμπληρώνει σκιαγραφώντας την επιτυχία του Ταγίπ Ερντογάν:
Με την επιθετική του στάση ο τούρκος πρόεδρος κατάφερε να διασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στην εξωτερική του πολιτική έναντι της ΕΕ. Για τον Ταγίπ Ερντογάν η ΕΕ και οι χώρες-μέλη της είναι ο ιδανικός αντίπαλος. Επί μήνες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δεν ήταν σε θέση να συντονίσουν την πολιτική τους έναντι της Τουρκίας. Και ενώ η Αυστρία τάχθηκε μετ΄ επιτάσεως υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ προέκρινε μια διπλωματική λύση και κατάφερε εν τέλει να επιβληθεί.
Κομισιόν VS Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος συντηρεί την επθετική ρητορική, μετά και τη χθεσινή τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, είχε χαρακτηρίσει την Κύπρο, το Ισραήλ, αλλά και τη Συρία «κράτη – εγκληματίες», προσθέτοντας πως «όσοι μιλούσαν εναντίον μας τώρα κάθονται να συνομιλήσουν μαζί μας».
Νωρίτερα, η νέα ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, ανέφερε πως η Τουρκία κινείται «ολοένα και πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σύμφωνα με αποσπάσματα της έκθεσης που διέρρευσαν στη γερμανική εφημερίδα Welt, η γειτονική μας χώρα «αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος Δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος. Οι συνεχιζόμενες συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημοσιογράφων, μελών της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας είναι βαθιά ανησυχητικές».