Εντείνεται η κινητικότητα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς θέση στο ζήτημα επιχειρεί να πάρει και το NATO. Η Συμμαχία, αν και είναι αναγκασμένη να στηρίξει την Τουρκία, εν τούτοις δεν είναι κατασταλαγμένη. Εν τούτοις, ο γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζει ανοιχτά ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή, που βρίσκεται αρκετά έξω από τη σφαίρα επιρροής της Συμμαχίας.
Μπορεί οι ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετούν μια -σχετικά- αποστασιοποιημένη προσέγγιση, η ένταση με την οποία παρεμβαίνει η Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, υπέρ του Αζερμπαιτζάν δημιουργεί μια ενδεχομένως αναπόδραστη δυναμική. Μέχρι στιγμής, η ψύχραιμη στάση της Ρωσίας έχει αποτρέψει τη διόγκωση του θέματος, με τις μάχες όμως να συνεχίζονται. Καθημερινά, Αζέροι και Αρμένιοι στρατιώτες καθώς και άμαχοι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ πέφτουν νεκροί. Με το ρυθμό που εξελίσσεται η κατάσταση, το σημείο χωρίς επιστροφή δεν απέχει πολύ.
Το σκηνικό είναι ιδιαίτερα σύνθετο, καθώς η Ρωσία υποστηρίζει παθητικά, αλλά με ενεργό σύνμφωνο αμυντικής συνδρομής την Αρμενία, η Τουρκία εμπλέκεται στο μέτωπο υπέρ του Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ έχει προμηθεύσει drones τους Αζέρους, αποκτώντας πρόσβαση σε βάσεις, απ΄όπου θα μπορούσε να πλήξει το Ιράν.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια κρίσιμης σημασίας για πολλές χώρες και σχηματισμούς περιοχή, από την οποία διέρχονται και ενεργειακοί δρόμοι.
Η παρέμβαση της Τουρκίας, τείνει να ανατρέψει την εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή. Σε περίπτωση καταλυτικής εμπλοκής της Τουρκίας, που θα ενεργοποιήσει τη Ρωσία, από την απέναντι πλευρά, το NATO και η ΕΕ θα βρεθούν μπροστά σε διλήμματα, τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα θελήσουν να απαντήσουν.
Παρέμβαση Στόλτενμπεργκ
Κάλεσμα για εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ απηύθυνε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις αυξάνεται συνεχώς. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ζήτησε από το ΝΑΤΟ να απευθύνει έκκληση για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή, η οποία ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά οι κάτοικοι και οι ηγέτες της είναι Αρμένιοι.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στην ένατη ημέρα των μαχών. Εκατέρωθεν αντάλλαξαν κατηγορίες για επιθέσεις σε περιοχές αμάχων, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις πιο σφοδρές συγκρούσεις στην περιοχή τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια.
Μιλώντας δίπλα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ο Στόλτενμπεργκ είπε πως δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η Τουρκία επιμένει στη σκληρή γραμμή
Η Τουρκία έχει καταδικάσει την αρμενική κατοχή, όπως την αποκαλεί, του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έχει διακηρύξει την πλήρη αλληλεγγύη της με το Αζερμπαϊτζάν. Ο Τσαβούσογλου είπε πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να καλέσει για την αποχώρηση των αρμενικών δυνάμεων από την περιοχή.
«Το Αζερμπαϊτζάν πολεμά στα δικά του εδάφη, προσπαθεί να ανακτήσει τα εδάφη του από τρομοκράτες και κατακτητές. Νομικά και ηθικά, ο καθένας πρέπει να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν, με αυτή την έννοια»,
είπε ο Τσαβούσογλου.
Οι μάχες ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου και έφθασαν στο χειρότερο επίπεδο από τα χρόνια του 1990 όταν περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο προς στρατιωτικούς διοικητές, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε πως η Αρμενία θέτει στο στόχαστρο αμάχους, και πως «πρέπει αμέσως να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέχει χωρίς να διαπράξει περαιτέρω εγκλήματα ανθρωπιστικού δικαίου».