Κίνηση που αυτόνομα βάζει την Ελλάδα στον χάρτη επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας, θεωρείται η απόφαση της Microsoft να δημιουργήσει στην Αττική τρία Datacenters, στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός Datacenter Region.
Πρόκειται για μακρόπνοο έργο, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην δημιουργία δυναμικής αναβάθμισης των δικτύων και προσφερομένων υπηρεσιών στην Ελλάδα, καθώς και στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού πλέγματος ανθρώπων και επιχειρήσεων, που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ώθηση στην αγορά εργασίας.
Κυβέρνηση και media επέλεξαν να προβάλλουν το 1 δισ., που αποτελεί το μέσο οικονομικό αποτύπωμα ενός τέτοιου έργου, μέσω των υποδομών, απασχολουμένων και του spillover effect που δημιουργεί. Στην πραγματικότητα, όμως, τέτοια έργα, ακόμα και αυτόνομα δημιουργούν τάσεις και καλλιεργούν το έδαφος για ένα νέο επενδυτικό-παραγωγικό μοντέλο.
Η επένδυση της Microsoft εντάσσεται στο πλαίσιο των πράσινων επενδύσεων, είναι έντασης εργασίας και κεφαλαίου και δημιουργεί την απαραίτητη βάση για να απορροφηθούν και να εκπαιδευτούν επαγγελματίες της νέας τεχνολογίας.
Τα φώτα όλα στρέφονται στη Microsoft, όμως ένας από τους παράγοντες που συνέβαλλε καθοριστικά στην επιλογή της Ελλάδας είναι ο ΟΤΕ και η μητρική του Deutsche Telecom, καθώς είναι σε θέση να προσφέρουν το απαραίτητο τεχνολογικό know how και υποδομή για την πραγμάτωση τέτοιων επενδύσεων.
Μείζον ζήτημα για τέτοιες επενδύσεις είναι και η κυβερνοασφάλεια και μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Το θέμα αυτό αναμένεται να αναδειχθεί σταδιακά, καθώς η επένδυση θα πλησιάζει την ολοκλήρωση και λειτουργία της.
Τι είναι τα data center
Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε τέσσερις χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και η 27η σε όλο τον κόσμο.
Οι συντελεστές
Κεντρικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για την επένδυση είχε από το Μαξίμου ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Αλέξης Πατέλης, ο οποίος ήταν και στην αρχική συνάντηση στο Νταβός αλλά και σε όλες τις επόμενες. Καίριος ήταν και ο ρόλος του διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη στις εμπιστευτικές επαφές. Από την πλευρά της Microsoft, «κλειδί» στην υποστήριξη της χώρας μας στον πολυεθνικό κολοσσό είχε ο CEO της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η ομάδα πέριξ του, που στήριξαν την προσπάθεια να έρθει η επένδυση στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέλαβαν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Microsoft ανά τον κόσμο οι οποίες έπρεπε να πειστούν και για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.
Τα χαρακτηριστικά της επένδυσης
Το data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.