Την υλοποίηση της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των NPE’s συστήνει στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Ηρακλής δεν αρκεί.
Ενώ ο Ηρακλής παραμένει παγωμένος, κυρίως λόγω της πανδημίας, οι φόβοι τραπεζιτών και εποπτικών αρχών εστιάζονται στην επόμενη ημέρα, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τη δημιουργία νέας γενιάς κόκκινων δανείων το 2021. Τα μέτρα ανακούφισης που έχουν λάβει κυβέρνηση και τράπεζες παρέχουν ικανοποιητικά μεν, πλην όμως πρόσκαιρα αποτελέσματα.
Οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα έχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζιτών, Τράπεζας της Ελλάδας και θεσμών, γεγονός που καθιστά τη σύνταξη και εφαρμογή ενός ενιαίου προγράμματος πρόληψης, πρόκληση πρώτου μεγέθους.
Το ΔΝΤ, παρεμβαίνοντας στο διάλογο που έχει ήδη ανοίξει, υιοθετεί -σε μεγάλο βαθμό- την οπτική της Τράπεζας της Ελλάδος, θέτοντας ζήτημα προώθησης του σχεδίου Bad Bank του Γιάννη Στουρνάρα.
Το σχέδιο, αυτό, χαρακτηρίζεται, πάντως “ισορροπημένη προσέγγιση” από τραπεζικούς παράγοντες, καταδεικνύοντας αλλαγή κλίματος, ενδεχομένως λεπτομερειών και περιστάσεων, γύρω από την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τι ακριβώς λέει το ΔΝΤ
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της Bad Bank έχει ταχθεί και ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, ενώ ο σχεδιασμός φαίνεται ότι είναι ώριμος σε όλα τα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Ειδικότερα το ΔΝΤ, στην παράγραφο που αναφέρεται στις τράπεζες, στην ετήσια έκθεσή του, επισημαίνει ότι:
Μια ευρεία γκάμα μέτρων στήριξης θα απαλύνουν και θα καθυστερήσουν την αρνητική επίδραση της πανδημίας στις τράπεζες, αλλά μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων αδυναμιών παραμένει προτεραιότητα.
Συνεχίζοντας αναφέρεται στα μέτρα στήριξης:
Επιπλέον των νομισματικών και εποπτικών ενισχύσεων της ΕΚΤ, οι επιδοτήσεις για τα επιτόκια και την πληρωμή ενυπόθηκων δανείων που υιοθετήθηκαν από τις ελληνικές αρχές θα βοηθήσουν την στήριξη τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζών κατά την περίοδο 2020-21.
Εστιάζοντας στα κόκκινα δάνεια αναφέρει ότι:
η παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών (πρόγραμμα Ηρακλής) είναι ευπρόσδεκτη και προχωρά, δεν αποτελεί μια συνολική λύση καθώς αφήνει ένα σημαντικό όγκο ΜΕΑ στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αντιμετωπίζει την χαμηλή ποιότητα του τραπεζικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη.
Η αναφορά του ΔΝΤ στις τράπεζες
Μια ευρεία γκάμα μέτρων στήριξης θα απαλύνουν και θα καθυστερήσουν την αρνητική επίδραση της πανδημίας στις τράπεζες, αλλά μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων αδυναμιών παραμένει προτεραιότητα. Επιπλέον των νομισματικών και εποπτικών ενισχύσεων της ΕΚΤ, οι επιδοτήσεις για τα επιτόκια και την πληρωμή ενυπόθηκων δανείων που υιοθετήθηκαν από τις ελληνικές αρχές θα βοηθήσουν την στήριξη τόσο των δανειοληπτών όσο και των τραπεζών κατά την περίοδο 2020-21. Ενώ η παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των τραπεζών (πρόγραμμα Ηρακλής) είναι ευπρόσδεκτη και προχωρά, δεν αποτελεί μια συνολική λύση καθώς αφήνει ένα σημαντικό όγκο ΜΕΑ στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αντιμετωπίζει την χαμηλή ποιότητα του τραπεζικού κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μιας Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική προσθήκη στην εργαλειοθήκη. Η πανδημία θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω πίεση στον τραπεζικό τομέα και θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βελτίωση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων που σημειώθηκε κατά την τελευταία δεκαετία, απαιτώντας αποτελεσματικά εργαλεία για την επίλυση των δυσχερειών στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Υπό αυτό το πρίσμα, το νέο προσχέδιο του πτωχευτικού κώδικα των αρχών είναι μια υποσχόμενη και έγκαιρη πρωτοβουλία, αν και η εφαρμογή του ως προς την διευκόλυνση των αναδιαρθρώσεων και την ελαχιστοποίηση του ηθικού κινδύνου θα είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητά του.