Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται η τουρκική λίρα και το ρούβλι, για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετική αντιμετώπιση από τις κεντρικές τράπεζες, καταδεικνύουν όμως μια τάση, η οποία είναι προφανές ότι έχει γεωπολιτικές και γεωοικονομικές απολήξεις ή και κίνητρα.
Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στις 7,85 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας έδαφος για τρίτη σερί συνεδρίαση. Η νέα διολίσθηση εξαερώνει τα κέρδη που είχε σημειώσει εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 200 μονάδες βάσης.
Η τουρκική λίρα, που γράφει αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου, έχει απολέσει τη μισή αξία της από τη μεγάλη κρίση του 2018. Ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος που απορρέει από την ανοιχτή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και την προσέγγιση με τη Ρωσία, εντείνεται εσχάτως από τον αντίκτυπο του κορονοϊού και από το ενδεχόμενο να μην επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η αξιοπιστία της οποίας αμφισβητείται μετά την απομάκρυνση του διοικητή από τον Ταγίπ Ερντογάν, έχει “κάψει” αποθεματικά που υπερβαίνουν τα 60 δισ., συνδυαστικά συνάλλαγμα και χρυσό.
Προσφάτως, διεθνείς οίκοι έχουν υποβαθμίσει την τουρκική οικονομία, αναθεωρώντας προγενέστερες εκθέσεις τους ως προς τις προοπτικές και το ρίσκο που επωμίζεται η Τουρκία. Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400 και την ΕΕ για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο αυξάνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο για το συναλλαγματικό ρίσκο για τη χώρα.
Με τον τουρισμό στο ναδίρ, οι εισροές συναλλάγματος έχουν πρακτικά εκμηδενιστεί, αντιστρέφοντας το ισοζύγιο πληρωμών. Το εμπορικό ισοζύγιο αντιμετωπίζει επίσης πιέσεις, καθώς παρά τη μεγάλη πτώση του νομίσματος η ζήτηση παραμένει περιορισμένη.
Τι συμβαίνει στη Ρωσία
Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε 1% σε χαμηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ έναντι του ευρώ κατρακύλησε στο επίπεδο των 93,3 ρουβλιών, με τους επενδυτές να φοβούνται τον αντίκτυπο από τη νέα σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την πίεση στο ρούβλι, η ρωσική κεντρική τράπεζα – που κάνει από τον Μάρτιο παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος -ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πουλά επιπλέον 2,9 δισεκ. ρούβλια ημερησίως.
Πληθώρα γεωπολιτικών κινδύνων που συνδυάζονται με την έκρηξη των κρουσμάτων του Covid-19 και τη διάβρωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αποτελούν το κοκτέιλ μολότοφ που καίει τις στηρίξεις του ρουβλιού στις αγορές. Το ρούβλι είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων αναδυόμενων αγορών αυτόν τον μήνα, υποχωρώντας κατά 7,1%, κυρίως λόγω ανησυχίας ότι το Κρεμλίνο θα πληγεί από νέες κυρώσεις, από ΗΠΑ και ΕΕ για την υπόθεση Ναβάλνι.
Συνολικά, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ρίχνει στην αγορά 2,9 δισ. ρούβλια, ήτοι 36 εκατ. δολάρια συναλλάγματος, τη μέρα από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, για να αντισταθμίσει τις πιέσεις που υφίσταται το ρωσικό νόμισμα. Οι συναλλαγές “δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά”, σύμφωνα με τη δήλωση.
Τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας
Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι δεν παρεμβαίνει για να στοχεύσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου, δεδομένου ότι από το 2014 το νόμισμα διαπραγματεύεται σε ελεύθερο καθεστώς. Ως εκ τούτοι, οι πρόσθετες πωλήσεις στόχο έχουν να μετατρέψουν σε εγχώριο νόμισμα τα έσοδα της Τράπεζας της Ρωσίας από την πώληση του μεριδίου της στη Sberbank PJSC, σύμφωνα με τη δήλωση.
Μέρος των ρευστοποιήσεων, πάντως, προκλήθηκε από επενδυτές που έκαναν αντιστάθμιση έναντι του ρουβλιού για να προστατεύσουν τις μεγάλες θέσεις στα ρωσικά κρατικά ομόλογα. Οι ξένοι κατέχουν περίπου το 29% του χρέους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαθέτοντας θέσεις 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.