Με κεντρικά εκπορευόμενη επικοινωνιακή κάλυψη διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση την επίσκεψη του Αμερικανού υπυοργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα συναντήσει τόσο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα μεταβεί αύριο στην Κρήτη.
Από την Αθήνα έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για μηνύματα ΗΠΑ προς την Τουρκία, επ αφορμής της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο, η οποία όμως εστιάζεται σε ζητήματα εδραίωσης της αμερικανικής παρουσίας μέσω της στρατηγικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία από πλευράς των ΗΠΑ και διεύρυνση της παραχώρησης και χρήσης εγκαταστάσεων από την Ελλάδα.
Με την Ελλάδα και την Τουρκία να κινούνται σε τροχιά διερευνητικών επαφών, οι δηλώσεις και τα μηνύματα του Μάικ Πομπέο αναμένονται ιδιαίτερα προσεκτικά και μετρημένα. Οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αναμένεται επίσης να τεθούν εμβόλιμα στις συζητήσεις, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα παρέμβουν στις εξελίξεις από… ελληνικού εδάφους.
FM @NikosDendias welcomes @SecPompeo on his landmark 1st visit to #Thessaloniki underscoring strong ties &growing partnership b/w ??&?? / O ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας υποδέχεται τον Αμερικανό ΥΠΕΞ στην 1η του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη-ισχυροί δεσμοί& διαρκώς ενισχυόμενη εταιρική σχέση ??&?? pic.twitter.com/vCCRnxGWrF
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 28, 2020
Ο επικοινωνιακός χειρισμός
Με την κοινή γνώμη και το διεθνή παράγοντα να παρακολουθεί στο μικροσκόπιο τις εξελίξεις, οι δηλώσεις του Μάικ Πομπέο αναμένεται να επικεντρωθούν στη διμερή συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ. Επίσης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να αναφερθεί εχέγγυα σταθερότητας που αυτή δημιουργεί η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε δεύτερη φάση, μετά την αποχώρηση του Μάικ Πομπέο από την Ελλάδα, ελληνικά media αναμένεται να επιχειρήσουν διασταλτικές ερμηνείες της παρουσίας και των δηλώσεών του. Οποιεσδήποτε παρεμβάσεις “εκτός σεναρίου” πάντως, αναμένονται μετά την αποχώρηση του Μάικ Πομπέο, όταν ο φακός των διεθνών media και υπηρεσιών πληροφοριών θα έχει μετακινηθεί.
Περίπου 45-50 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση των Εξωτερικών Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη.
Η ατζέντα
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κ. Πομπέο έφτασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δένδια θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Μετά τη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας, ενώ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το ενθουσιώδες Tweet Πομπέο
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ. Πομπέο δήλωσε ενθουσιασμένος για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, τονίζοντας πως οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι ισχυρότερες από ποτέ.
«Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν κρίσιμης σημασίας εταίρο των ΗΠΑ, με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινό στρατηγικό όραμα» ανέφερε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε: «Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη».
Σε tweet του, λίγο πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον, χθες, ο κ. Πομπέο, ο οποίος είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, ανέφερε:
«Ξανά στον δρόμο πηγαίνοντας προς την Ευρώπη προκειμένου να ενισχύσουμε τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μας και τη σημασία της σταθερής περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτη στάση: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα».