Την απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει δεύτερο ναύσταθμο στη Σούδα ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Αν και η συνεδρίαση της επιτροπής είχε ως μείζον ζήτημα την κύρωση δύο συμφωνιών που εντάσσονται στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε για ότι το θέμα του δεύτερου ναυστάθμου συζητήθηκε και στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη.
Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, ο δεύτερος ναύσταθμος εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί βήμα στην κατεύθυνση της εμπέδωσης του νέου γεωοικονομικού δόγματος που προωθείται από τις ΗΠΑ και στόχο έχει, μεταξύ άλλων να διασφαλίσει τον ανατολικό ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ.
Παράλληλα, ο νέος ναύσταθμος θα φιλοξενεί επίσης συμμαχικά πλοία. Σε αυτή τη φάση, συζητείται το ενδεχόμενο συγχρηματοδότησης των υποδομών με το NATO ή τις ΗΠΑ.
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το θέμα του ναύσταθμου στη Σούδα ήταν αντικείμενο και των συζητήσεων που είχαν στη Θεσσαλονίκη οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος – ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο, ενώ σχετική ενημέρωση είχαν και τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, κατά την ενημέρωση που τους έγινε στο Πεντάγωνο.
«Αυτός είναι ένας ειλημμένος στόχος της κυβέρνησης. Υπάρχει στο σχεδιασμό μας, και γιατί το επιβάλλουν οι συγκυρίες, και γιατί πρέπει η χώρα μας να έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και ενίσχυση του Ναυστάθμου στη Κρήτη»,
ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ακόμα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι η κύρωση των δύο Συμφωνιών απεικονίζει την ολοένα εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδος και Αμερικής, μέσα κυρίως από την αμυντική συμφωνία.
«Εντός των ημερών θα προκύψει η επόμενη τροποποίηση της αμυντικής συνεργασίας, και αυτό εκτιμώ ότι ήταν και το αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ των υπουργών Ελλάδος και ΗΠΑ, Νίκου Δένδια και Μάικ Πομπέο»,
ανέφερε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε:
«Οι Αμερικανοί αποδίδουν τεράστια στρατηγική σημασία στη Σούδα, αλλά και η ελληνική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στην αναβάθμιση και ενίσχυσή της, κάτι που επιβάλλεται και από τη χρονική συγκυρία. Η χώρα μας θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση της Σούδας. Ήδη έχουν προβλεφθεί τα κονδύλια για ένα αναβαθμισμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με στόχο την σταδιακή αλλά ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτόν το σχεδιασμό μας εντάσσεται και η Σούδα, ώστε να γίνει ένας οργανωμένος και ενισχυμένος ναύσταθμος, για να αποτελέσει, σε μόνιμη βάση πλέον, την υποστήριξη των μονάδων του πολεμικού ναυτικού».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεραμύνθηκε των δύο συμφωνιών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι τυχαία η χρονική συγκυρία της κύρωσής τους, με την έλευση στη χώρα μας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο.
Τις δύο συμφωνίες που αφορούν εφαρμοστική διευθέτηση σχετικά με τον αμοιβαίο εφοδιασμό καυσίμων αεροπορίας και ναυτικού, υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί προσεχώς στην ολομέλεια της Βουλής.