Σε τρία επίπεδα ανοίγει παράλληλα, ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Ωστόσο, θολός παραμένει ο χρόνος έναρξης των επαφών με την Ελλάδα, καθώς φαίνεται ότι η Άγκυρα το συναρτά με άλλα ζητήματα-κλειδιά που βρίσκονται στο τραπέζι της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, Ελλάδα και Τουρκία θα αναπτύξουν παράλληλα διερευνητικές επαφές, συζητήσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για την εδραίωση μηχανισμού αποκλιμάκωσης κρίσεων και συντονισμού στο Αιγαίο.
Επίσης, όπως έχει ειπωθεί κατ επανάληψη, οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν. Αυτό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
Σύμφωνα με το Anadolu, σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Ιμπραΐμ Καλίν είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός +που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016.
Επίσης, ο Καλίν ξεκαθάρισε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε.
“Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα”,
ανέφερε.
Η διάρθρωση των επαφών
Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, πρόσθεσε ότι σε αυτές τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις θα υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές διαπραγματευτικές διαδικασίες, η μια θα είναι σε πολιτικό επίπεδο και η άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων.
“Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε”,
ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων.
Στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτικών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα. Όπως είπε, έχουν γίνει μια σειρά επαφές γι αυτό και αυτή τη βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.
Διπλωματία και προαπαιτούμενα
Ο Ιμπραΐμ Καλίν είπε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών.
Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις,
δήλωσε.
Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπραΐμ Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Η “θολούρα” στον χρόνο επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, συσχετίζεται άμεσα με την εν εξελίξει διελκυστίνδα στο πλαίσιο της ΕΕ, για τον τρόπο χειρισμού της Τουρκίας. Η Άγκυρα έχει απειλήσει με υπαναχώρηση αν επιβληθούν κυρώσεις για τη συμπεριφορά που επιδεικνύει απέναντι στην Κύπρο. Παράλληλα, όμως θέτει το ζήτημα της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης.
Ο τρόπος που τίθενται αυτά τα δύο ζητήματα δεν είναι απαραίτητα προσθετικός αλλά παραπληρωματικός. Αυτό συνεπάγεται ότι ο Ερντογάν προτιμά την επιβολή επιδερμικών κυρώσεων προκειμένου να ανοίξει η διαπραγμάτευση για την τελωνειακή ένωση. Η Γερμανία όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένη να πέσει σε αυτή την παγίδα.