Σε κυρώσεις, αλλά επιδερμικές σε τρεις εταιρίες, για την παραβίαση του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη, συμφώνησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στόχος είναι καταστεί σαφές ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τα ζητήματα ξεχωριστά και όχι ενιαία και αντιμετωπίζει σθεναρά την προκλητικότητα και παραβατικότητα.
Την επιβολή κυρώσεων σε εταιρίες από την Τουρκία, τη Λιβύη και το Κατάρ, για την παραβίαση του εμπάργκο μεταφοράς όπλων στη Λιβύη αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ,
Μια τουρκική εταιρεία συγκαταλέγεται σε εκείνες που θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, ανέφερε το AFP την Παρασκευή. Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν ακόμη δύο εταιρίες από την Ιορδανία και το Καζακστάν, καθώς και δύο από τη Λιβύη. Και οι πέντε εταιρείες αναμένεται επίσης να περιληφθούν στη μαύρη λίστα και να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ ως μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, ανέφερε το AFP.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιόζιπ Μπόρελ, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι:
“Υπάρχουν κάποιες συμπαγείς αποφάσεις για τη λίστα των κυρώσεων τις οποίες θα ανακοινώσω στη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα”
Τα μηνύματα
Ακόμα δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν οι κυρώσεις αφορούν μόνο τις παραβάσεις στη Λιβύη ή αν αφορούν και τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Η Αθήνα, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι αφή στιγμής αποχώρησε το Oruc Reis, δεν επιθυμεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
«Οι κυρώσεις είναι μέτριες αλλά σημαντικές. Είναι ένα σήμα», ανέφεραν στο AFP διπλωμάτες της ΕΕ που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Η ποινή αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία είναι βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Λιβύη και έχει επανειλημμένα επικρίνει την Επιχείρηση Irini, τη ναυτική αποστολή της ΕΕ που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του εμπάργκο όπλων.
Χθες, τέλος, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση Irini είναι πλέον απολύτως λειτουργική και μπορεί να λειτουργήσει ενεργητικά πραγματοποιώντας ελέγχους σε ύποπτα πλοία.