Έναν ιδιότυπο δίαυλο επικοινωνίας άνοιξαν την Κυριακή Γαλλία και Τουρκία. Πρώτα ο Εμάνουελ Μακρόν, με ανάρτησή του στα τούρκικα ανέδειξε τη δυναμική διαλόγου, εν συνεχεία ο Ιμπραχίμ Καλίν επιβεβαίωσε την προοπτική αυτή.
Για κατάλληλο κλίμα για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 4
«Το κλίμα έχει καταστεί πλέον αρκετά κατάλληλο για την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων. Οι διαβουλεύσεις μας για αυτό το θέμα συνεχίζονται, οι διερευνητικές συνομιλίες ενδέχεται να ξεκινήσουν ξανά σύντομα».
Ο Καλίν αναφέρθηκε επίσης στο tweet του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στα τουρκικά για την ανατολική Μεσόγειο.
«Είναι ένα ωραίο βήμα ο κύριος Μακρόν να δημοσιεύει μήνυμα στα τουρκικά. Αλλά το νόημα είναι πιο σημαντικό από τα λόγια. Θα πρέπει να δούμε τί υποδηλώνεται και σε ποιο στρατηγικό πλαίσιο εντάσσεται. Κατά τη γνώμη μου ο κύριος Μακρόν δεν διαβάζει σωστά την παγκόσμια πολιτική», ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.
Πολλά τα… θέματα του διαλόγου με Ελλάδα
Επομένως,
«παράλληλα με τη συνέχιση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι ενεργειακές δραστηριότητες μπορούν να συνεχιστούν. Αν διεξάγονται στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης και με διαφάνεια, ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από αυτό. Γιατί κι αυτό δεν είναι λογικό. Τότε να μιλάμε για χρόνια, γιατί κάποιες φορές αυτές οι συνομιλίες κρατούν χρόνια. Το να μην κάνει κανείς μας πουθενά ούτε έρευνες ούτε γεωτρήσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, κι αυτό δεν είναι λογικό»,
σημείωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρία, προσθέτοντας ότι το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο, πρόσθεσε.
Η ανάρτηση Μακρόν
Στο μήνυμά του ο Εμμανουέλ Μακρόν αναφέρει τα εξής:
“Στο Αξαζιό (σ.σ.: κατά την πρόσφατη Σύνοδο των MED7 στην Κορσική) στείλαμε ένα καθαρό μήνυμα προς την Τουρκία: ας ανοίξουμε και πάλι έναν υπεύθυνο διάλογο, καλόπιστα και χωρίς αφέλεια. Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από το Ευρωκοινοβούλιο. Φαίνεται να έχει εισακουστεί. Ας προχωρήσουμε”.
Ο Γάλλος πρόεδρος αναγνωρίζει μέσω του διαύλου της Δημόσιας διπλωματίας ότι το μήνυμα έπιασε τόπο στη Άγκυρα, ενώ η ΕΕ δεν είναι… “αφελής”
Ajaccio’da, Türkiye’ye net bir mesaj gönderdik: iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) September 19, 2020
Αν και για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι εξελίξεις αυτές ήταν από καιρό δρομολογημένες και εμπεδωμένες, εν τούτοις τα media δημιουργούσαν κλίμα αντιπαράθεσης και πόλωσης, ενώ τα μηνύματα του Εμάνουελ Μακρόν στα… ελληνικά ερμηνεύονταν με εθνικά-ιστικά φίλτρα.