Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται πλέον η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, καθώς όλα τα στοιχεία συνηγορούν, πλέον, σε ένα ιδιαίτερα δυναμική δεύτερο κύμα. Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα μέτρα για τις επόμενες 14 ημέρες με στόχο να ανασχέσει τη δυναμική.
Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, η Αττική βρίσκεται στο “πορτοκαλί”, καθώς ο ημερήσιος δείκτης θετικότητας υπερβαίνει το 5%, ενώ σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ, υπερβαίνοντας το 70%, των αποκλειστικά διατιθέμενων για Covid-19.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώθηκε ότι παρά την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν αντιμετωπίζει έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.
Όπως δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 554 άτομα συνολικά.
«Ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι πλέον στους 554, είναι περίπου στο 20 με 30% των κλινών, ανάλογα την περιοχή που βλέπει κανείς»
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα νέα μέτρα λαμβάνουν υπόψη και την παράμετρο των αντοχών της οικονομίας και των ανοχών της κοινωνίας. Στο πακέτο των νέων μέτρων περιλαμβάνεται η αναστολή συναυλιών και δημόσιων συναθροίσεων, άνω των 50 ατόμων, η τηλεεργασία και σειρά παρεμβάσεων για τον περιορισμό των μετακινήσεων.
Επίσης, αναμένεται να ληφθούν ad hoc μέτρα για την προστασία των ευάλωτων ομάδων.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στις εκκλησίες, τα μυστήρια και τη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης.
«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική»,
δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι απολύτως έτοιμος, μετά από τη σχετική εισήγηση και της Επιτροπής σήμερα, να πάρουμε και κάποια πρόσθετα μέτρα όσον αφορά τις δημόσιες συναθροίσεις, την αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων για 14 ημέρες, μέτρα τα οποία να ενθαρρύνουν την τηλεργασία και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις»,
ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ΄όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομικό αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν»,
τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων»,
υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως η χρήση της μάσκας σε χώρους όπου είναι υποχρεωτική, σημειώνοντας ότι τον ενδιαφέρουν «ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς». Κάλεσε επίσης τους ευάλωτους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, o υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, o υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η υφυπουργός αρμόδια για Θέματα Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, η αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.