HEurolife FFH και η HOPEgenesis ενώνουν τις δυνάμεις τους για δεύτερη χρονιά και σχεδιάζουν νέες δράσεις κατά της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα.
Η συνεργασία των δύο οργανισμών, η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης της Eurolife FFH, έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γύρω από το σημαντικό αυτό θέμα, καθώς και να υποστηρίξει γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες.
Η Eurolife FFH έχει δεσμευθεί να υλοποιεί ενέργειες που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, ο σχεδιασμός των κοινών ενεργειών με τη HOPEgenesis χωρίζεται σε δύο άξονες:
- Την επιστημονική προσέγγιση της υπογεννητικότητας
- Την υποστήριξη ομάδων και τοπικών κοινωνιών
Σε ό,τι αφορά το επιστημονικό κομμάτι, οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται με ακαδημαϊκά ιδρύματα, διενεργώντας έρευνες που καταγράφουν το πρόβλημα. Η πρώτη έρευνά τους πραγματοποιήθηκε με το Εργαστήριο Διαχείρισης Κινδύνων & Ασφαλίσεων του τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά, με θέμα «Οι παράγοντες που δημιουργούν το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα». Η έρευνα είχε ως στόχο να προσδιορίσει και να καταγράψει τόσο τους κοινωνικούς παράγοντες, όσο και την πολυμορφία των αιτιών της υπογεννητικότητας που συνδέονται με τις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.
Η επόμενη έρευνα, με τίτλο «Ποια η γνώση των νέων σχετικά με τη φθίνουσα αναπαραγωγική ικανότητα με την πρόοδο της ηλικίας; Πώς αυτή η γνώση θα επηρέαζε την πορεία της ζωής τους και τον αριθμό γεννήσεων κατ’ επέκταση», διενεργείται από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Αντικείμενο της έρευνας είναι οι προεκτάσεις της υπογεννητικότητας στους νέους και η σύνδεσή της με την υπογονιμότητα. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο του 2020.
Σε πρακτικό επίπεδο, η Eurolife FFH υποστηρίζει τη HOPEgenesis μέσω της «υιοθεσίας» περιοχών, όπου οι γυναίκες κάτοικοι που είτε είναι ήδη έγκυες, είτε επιθυμούν να κυοφορήσουν, δεν έχουν εύκολη ή τακτική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η εταιρεία υποστηρίζει την Πάτμο και την ευρύτερη περιοχή των Δελφών, ενισχύοντας οικονομικά τη HOPEgenesis, ώστε να προσφέρει δωρεάν φροντίδα στις ωφελούμενες γυναίκες του προγράμματος, μέσα από την παροχή:
- Ιατρικών υπηρεσιών και άμεσης φροντίδας με γυναικολόγους
- Τακτικής παρακολούθησης της κύησής τους
- Υποστήριξης κατά τον τοκετό
- Ψυχολογικής υποστήριξης
- Μεταφοράς σε κέντρα υγείας και μαιευτήρια, προκειμένου να γεννήσουν
Έχοντας, πλέον, μπει στη δεύτερη χρονιά, η συνεργασία της Eurolife FFH και της HOPEgenesis εμπλουτίζεται με νέες δραστηριότητες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Μέχρι τώρα, από κοινού έχουν καταφέρει τα εξής αποτελέσματα:
- Oδοιπορικά ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην Πάτμο και στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών, με σκοπό να γνωρίσουν οι γυναίκες κάτοικοι τις υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης που μπορούν να τους προσφέρουν η HOPEgenesis και η Eurolife FFH κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού. Περισσότεροι από 000 κάτοικοι συνολικά έχουν ενημερωθεί, χάρη στα οδοιπορικά αυτά.
- 46 ωφελούμενες γυναίκες στην Πάτμο
- 33 μωρά έχουν γεννηθεί στο νησί, κατά τη διάρκεια του προγράμματος και άλλα 13 αναμένονται τους επόμενους μήνες
- 2 ωφελούμενες γυναίκες στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών
Η Eurolife FFH, μαζί με τη HOPEgenesis, στέκεται στο πλευρό των γυναικών, ενδυναμώνοντας τις ώστε να πάρουν την απόφαση να κάνουν το μεγάλο βήμα προς της μητρότητα. Στόχος αυτής της σύμπραξης είναι η αλλαγή του δημογραφικού χάρτη της Ελλάδας και η ανάδειξη και η συνειδητοποίηση του προβλήματος της υπογεννητικότητας στη χώρα.