Σε κινήσεις, πρακτικές και επιλογές που παραπέμπουν σε μια ακόμη προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της Μόριας, επιδίδονται κυβερνητικά στελέχη, ανακοινώνοντας σήμερα πέντε συλλήψεις για τον εμπρησμό της δομής, ενώ βρίσκεται στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η ΕΛ.ΑΣ έχει συλλάβει πέντε νεαρούς αλλοδαπούς, για την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Από τη φωτιά, έμειναν στον δρόμο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα ακόμη ένας έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται.
Μέχρι στιγμής, πάντως, από την ΕΛ.ΑΣ δεν έχει διαρρεύσει κάποιο συγκεκριμένο σενάριο για τις φωτιές, αλλά γίνεται εξ αρχής προσπάθεια με ασαφείς διαρροές να αποδοθεί στους ίδιους τους μετανάστες. Σήμερα, οι αρχές φέρονται να έχουν άρει το απόρρητο των επικοινωνιών, αν και ελάχιστοι από τους αλλοδαπούς χρησιμοποιούν ελληνικές εταιρίες για τις επικοινωνίες τους.
Με την αποδοχή του σεναρίου της ίδιας ευθύνης αλλοδαπών για τον εμπρησμό, η Αστυνομία και η ΕΥΠ αποδέχονται ολιγωρία.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχΐδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση αυτή, ωστόσο, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και επιχειρεί να προδικάσει και να καταδικάσει υπόπτους, γεγονός που αποτιμώμενο σε ενδεχόμενη δικαστική διαδικασία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένες ποινές ή ακόμα και αθώωση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Συνεπώς, είναι προφανές, ότι οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, επιχειρούν να δώσουν πολιτικές προεκτάσεις και να πολώσουν την κοινωνία, αποπροσανατολίζοντας από άλλα ζητήματα.
Η δήλωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις. Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύσθηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό. Οι μετανάστες , όπως και οι κάτοικοι έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής. Ενα είναι βέβαιο.. Η Λέσβος δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως λογική και η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν».
Το tweet Μηταράκη
Λίγο αργότερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης με σχετική ανάρτηση στο Twitter πρόσθεσε πως:
«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται, η προσωρινή δομη είναι ετοιμη, τα τεστ για covid19 γίνονται. Και η ασφάλεια ολων διασφαλίζεται».
Δηλώσεις, tweet και υψηλοί τόνοι γύρω από το ζήτημα της Μόριας, συμπίπτουν με την έλευση στην Ελλάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Τέτοιες αλληλουχίες, θα ήταν δύσκολο να χαρακτηριστούν… συμπτώσεις.
Ο κ. Μισέλ, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε τη συνευθύνη της ΕΕ για τους πρόσφυγες και την έκφρασή της, μέσω της ενεργοποίησης συνδιοίκησης στις νέες, υπό κατασκευή δομές, τις οποίες, ωστόσο, απέφυγε να χαρακτηρίσει “κλειστού τύπου”.