Συνεχίζονται οι ασκήσεις ισορροπίας Ελλάδας-ΕΕ για το προσφυγικό και τις σχέσεις με την Τουρκία, όπως προκύπτει από τις κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Τα δύο αυτά ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, με την Ελλάδα να επιδιώκει σκληρή στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ενώ παράλληλα η Αθήνα ζητά αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα.
Τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός όσο και Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκαν στην ανάγκη κοινής ισχυρής απάντησης στην πρόκληση του προσφυγικού, την οποία όμως φάνηκαν να προσδιορίζουν διαφορετικά, ή έστω με διαφορετική ιεράρχηση. Αποστάσεις υπάρχουν και στη ρητορική απέναντι στην Τουρκία, καταδεικνύοντας την εν εξελίξει διαδικασία όσμωσης στο εσωτερικό της ΕΕ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα συνευθύνης και συνδιαχείρισης με την ΕΕ, των προσφυγικών δομών νέου τύπου που θέλει να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον προσδιορισμό “κλειστού τύπου” για τις νέες δομές.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ στις δοκιμαζόμενες χώρες, τοποθέτηση που επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά, θέλοντας έτσι να καταγράψει τη δυσαρέσκειά του για την αναποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού να προσφέρει αλληλεγγύη.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και κυρίως στην τραγωδία που σημειώθηκε στη Μόρια. «Όσοι εισέρχονται εξετάζονται για κορονοϊό και έχουν διενεργηθεί πάνω από 2.000 έλεγχοι, μέτρο που αποδεικνύει την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές και η φύλαξη θα συνεχιστεί έτσι και στον Έβρο και στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Βοήθεια στο προσφυγικό
«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:
«Η Ευρώπη κουβαλάει ένα δυσβάσταχτο βάρος. Ήρθε η ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει από τα λόγια στα έργα με χειροπιαστή αλληλεγγύη. Η διαχείριση μιας τέτοιας πρόκλησης δεν γίνεται να επαφίεται μόνο σε χώρες υποδοχής. Πρέπει να χαράξουμε μια νέα πολιτική εισαγωγής και ταυτοποίησης και παροχής ασύλου».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι
«δεν μπορούν ορισμένοι να μετατρέπουν το μόνιμο δικαίωμα σε άσυλο, σε επικίνδυνη ασυλία στην παρανομία. Το μεταναστευτθκό χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση και σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι ηγέτες των ευρωπαϊκών θεσμών».
Αλληλεγγύη στα ελληνοτουρκικά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» και ξεκαθάρισε ότι
«η ευρωπαϊκή στήριξη στις δύο χώρες δεν είναι απλά έκφραση αλληλεγγύης, αλλά ρητή αναγνώριση ότι στην Ανατολική Μεσόγειο διακυβεύβονται τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, ωστόσο ότι η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει πριν, αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, τα «πρώτα βήματα για την αποκλιμάκωση της κρίσης» και τόνισε ότι «εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διερευνητικές επαφές σχετικά με τη συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών».
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στις θαλάσσιες ζώνες, αν και για την Ελλάδα η διαφορά με την Τουρκία εστιάζεται στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, καταδεικνύει ότι στα προς συζήτηση θέματα η Αθήνα βάζει και το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
Δηλώσεις Μισέλ
Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στην ανάγκη ισχυρής απάντησης στο προσφυγικό, ξεκαθαρίζοντας ότι
«το μεταναστευτικό αποτελεί μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή»
και πρόσθεσε ότι
«πρέπει να έχουμε μια δίκαιη και ισχυρή απάντηση, για να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να οργανώσουμε την αλληλεγγύη».
Η ρητορική του Σαρλ Μισέλ, όμως, απέχει παρασάγκας απ αυτή που χρησιμοποιεί, στο εσωτερικό τουλάχιστον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η διάσταση αυτή είναι ενδεικτική της απόστασης Ελλάδας-ΕΕ στη διαχείριση του προσφυγικού.
«Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ»,
τόνισε, τέλος, ο Σαρλ Μισέλ.