Η Τουρκία δεν εξέδωσε νέα NAVTEX τα μεσάνυχτα που έληξε η προηγούμενη, με αποτέλεσμα το Oruc Reis να έχει χαράξει, από το απόγευμα, πορεία προς το Λιμάνι της Αττάλειας. Έτσι, εμπεδώνεται η δυναμική αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, που είχε αρχίσει να δημιουργείται όταν Ελλάδα και Τουρκία ανέστειλαν κινήσεις περαιτέρω στρατιωτικοποιήσης, διαχέοντας την ένταση σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Τo τουρκικό ερευνητικό σκάφος Οruc Reis και τα υποστηρικτικά σκάφη Αταμάν και Γενγκίζ ,εξήλθαν της παράνομα δεσμευμένης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ στα δυτικά της Κύπρου, από χθες το απόγευμα. Ο μικρός στολίσκος ξεκίνησε την πορεία του προς το λιμάνι της Αττάλειας στα τουρκικά παράλια.
«Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μετά από 31 ημέρες επιχειρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, από τις 17:30 το απόγευμα του Σαββάτου χάραξε νέα πορεία, αλλάζοντας ταχύτητα από 4 σε 11 κόμβους.
Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Τουρκίας να αποκλιμακώσει, όχι όμως να υπαναχωρήσει, φαίνεται ότι έπαιξε το άρθρο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε διεθνή media, στο οποίο χαρακτηρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα “οριοθετημένη περιοχή”και επαναφέρει ως οδικό χάρτη αποκατάστασης εμπιστοσύνης τη συμφωνία του Βερολίνου, αποδεχόμενος έτσι τη δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.
Σύμφωνα μάλιστα με το Armyvoice.gr, στο ΝΑΤΟ, σε τεχνικό επίπεδο, υπάρχει νέα πρόταση που συμβιβάζει τις προτάσεις των δυο πλευρών.
Η κίνηση αποκλιμάκωσης από την Τουρκία, αναμένεται να αναγνωριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην επιβληθούν, τελικά, κυρώσεις στην Άγκυρα, αλλά να αρχίσει ο διάλογος σε τεχνικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Όπως έχει, άλλωστε, ξεκαθαρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης “σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, έχει διευκρινίσει ότι οι συζητήσεις ξεκινούν σε επίπεδο διερευνητικών επαφών, εκεί που διεκόπησαν το 2016. Όπερ σημαίνει, ότι με βάσει το δόγμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που είχε τότε επαναπροσδιορίσει το περιεχόμενό τους, δεν συζητούνται τα επιμέρους ζητήματα, αλλά απευθείας η υφαλοκρηπίδα.