Στις αμερικανικές πιέσεις απέδωσε, κυρίως και στην απειλή κυρώσεων από την ΕΕ δευτερευόντως, την απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει τη NAVTEX για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς σχετικά. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, ο Στέλιος Πέτσας αναγνώρισε το θετικό βήμα της Τουρκίας, αν και απέφυγε να το θεωρήσει δεδομένο και αμετάκλητο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναγνώρισε την μη-ανανέωση της NAVTEX ως θετικό βήμα της Τουρκίας, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στις δηλώσεις Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, χθες από την Κύπρο.
Μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ότι «το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μία κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε ακόμη:
«Δεν αφήνουμε να περάσει από την προσοχή μας η δήλωση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών χθες από την Κύπρο που εξέφρασε την πεποίθηση ότι πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έχουμε πει και στο παρελθόν ότι είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς.
Έχουμε και την αποφασιστική στάση της Ευρώπης. ‘Αρα ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία πρέπει να σταθμίσουν ότι ήταν πολύ κοντά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πολύ κοντά στη η επιβολή των κυρώσεων. Από κει και πέρα για να αποφύγει κανείς τις κυρώσεις πρέπει να χει συνέπεια και συνέχεια αυτή η στάση της αποκλιμάκωσης. Αυτό περιμένουμε να το δούμε και τις επόμενες μέρες».
Επικοινωνιακή διαχείριση
Εστιάζοντας την προσοχή στον αμερικανικό παράγοντα, όμως, ο Στέλιος Πέτσας επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο, το οποίο προκάλεσε ηχηρές και ισχυρές πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό. Τα σημεία του άρθρου του Έλληνα πρωθυπουργού που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι η επίκληση γραπτής συμφωνίας που συνήφθη στο Βερολίνο και η χρήση του όρου “μη οριοθετημένη περιοχή” για την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που αμφισβητεί εμπράκτως η Τουρκία.
Άξιο προσοχής είναι πάντως, το γεγονός ότι για τα εθνικά θέματα τοποθετείται πλέον το Μαξίμου, μέσω του Στέλιου Πέτσα ή διαρροών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών και ο Νίκος Δένδιας έχουν… σιγήσει.