Εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας αγορές 18 αεροσκαφών, τεσσάρων φρεγατών και προσλήψεις 15,000 ΕΠΟΠ, στο πλαίσιο 6 δράσεων για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν κοστολόγησε το πρόγραμμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρκέστηκε να υποστηρίξει ότι η χώρα διαθέτει ταμείο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του έχει αντλήσει πάνω από 13 δισ., από τις αγορές, αλλά με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
«Όλα τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της Άμυνας γνώρισε συνθήκες αποεπένδυσης ύστερα από μία περίοδο πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών. Λοιπόν, ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες»,
τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του και συνέχισε:
«Η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας. Αλλά κι ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες, που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στον χάρτη».
Η αναγγελία εξοπλιστικού προγράμματος είχε διαρρεύσει, ενώ τα media είχαν από καιρό στήσει χορό σεναριολογίας, γύρω απ’ αυτή την προοπτική. Εν τέλει, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, υπερέβησαν τις προσδοκίες, που σταθμίζονταν μεταξύ της αγοράς αεροσκαφών ή φρεγατών.
Τώρα, από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός προκύπτει μεν, ένας αγοραστικός οργασμός, στην πραγματικότητα, όμως αυτό χωρίζεται σε τρία στάδια: Βραχυχρόνιο, μεσοπρόθεσμο και μακροχρόνιο. Όπερ σημαίνει ότι, ακόμα και οι συμβάσεις για πολλές από τις προμήθειες που εξαγγέλθηκαν δεν θα συναφθούν άμεσα, αλλά εντός των επομένων ετών.
Έτσι, σε πρώτη φάση θα αγοραστούν τα γαλλικά μαχητικά τέταρτης γενιάς, Rafale. Αυτά όμως, έχει εξ αρχής διαρρεύσει ότι θα υπάρχει αναλογία καινούριων μεταχειρισμένων. Από την Ελλάδα φαίνεται ότι το σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος είναι για 6 μεταχειρισμένα και 12 καινούρια. Τα μεταχειρισμένα, εκτιμάται ότι μπορεί να είναι επιχειρησιακά ακόμα και εντός των επομένων 12 μηνών. Για τα καινούρια, ο χρόνος υπολογίζεται στους 18 μήνες για την πρώτη παραλαβή και ολοκλήρωση του προγράμματος στην 3ετία ή και τετραετία.
Παράλληλα, για την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε την αναβάθμιση μέσης ζωής των τεσσάρων παλαιών φρεγατών ΜΕΚΟ, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει συνολικά 36 μήνες ή και περισσότερο. Για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, υπήρχε χρόνια συζήτηση στο ΓΕΝ, η οποία ήταν συνήθως απορριπτική. Εν συνεχεία, το ΓΕΝ θα ξεκινήσει διαδικασία (αν και αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη) για αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου (κάτι σαν τις FREMM).
Στο μεταξύ, θα τρέχουν προγράμματα εκσυχρονισμού και αγοράς πυραύλων, τορπιλών και εξοπλισμού, τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί και εκτελούνται, αλλά ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εντάξει στη δική του ατζέντα.
Είδηση, αν και προαναγγελθείσα, είναι η πρόσληψη 15,000 ΕΠΟΠ, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα κατώτερα κλιμάκια. Η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, είναι ένα αρκετά ασαφές πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορούν να τοποθετηθεί σειρά πραγμάτων.
Προβληματισμό προκαλεί πάντως, η παντελής έλλειψη κοστολόγησης του προγράμματος ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων καθώς και το βάθος χρόνου εκτέλεσής του, καθώς καταδεικνύουν ενδεχομένως ελλιπή σχεδιασμό. Έτσι, όπως διατυπώθηκε, το πρόγραμμα, αποτελεί πρόσκληση για κάθε είδους “γεράκι” της αμυντικής βιομηχανίας.
Οι έξι πρωτοβουλίες
– 1. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μία μοίρα 18 μαχητικών Αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
– 2. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.
– 3. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: «Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται».
– 4. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν -τονίζω- δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.
– 5. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.
– 6. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου.
Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.