Φειδωλές, με αυτονόητες συμπτώσεις και υποσχόμενες προοπτικές και ασαφείς ως προς τις δράσεις, ήταν οι δηλώσεις Μητσοτάκη Μακρόν, μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
Οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν απόλυτη σύμπτωση και συμβατότητα στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά το πέρας της συνάντησης τους.
«Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις»,
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, είναι στο κλίμα του άρθρου του πρωθυπουργού στις τρεις ξένες εφημερίδες.
Η επίκληση του άρθρου του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ξένες εφημερίδες, τη στιγμή που αυτό περιλαμβάνει ασάφειες, διαφοροποιήσεις και ο ίδιος εγκαλείται στο εσωτερικό για μυστική διπλωματία, δεν μπορεί εύκολα να αποσαφηνιστεί με τα υπάρχοντα στοιχεία.
Οι ίδιες πηγές, που επικαλείται η “Καθημερινή” προσθέτουν ότι συζητήθηκε ακόμα η προοπτική και το ενδιαφέρον μιας στρατηγικής σχέσης. Επίσης, μέσω διαρροών γίνεται μνεία στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, οπότε και αναμένονται εκτενείς ανακοινώσεις για τη “στρατηγική σχέση”, τα… εξοπλιστικά και το πακέτο μέτρων στήριξης.
«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς εταίρους στο πλευρό της, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα (Διακήρυξη) της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης»,
συμπληρώνουν.
Η ανάγκη, από κυβερνητικές πηγές, να επισημανθεί ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνη” και να προβάλλεται -απριόρι- ως απόδειξη τα επικείμενα συμπεράσματα της ΕυρωΜεσογειακής συνόδου
Μακρόν: «Καρποφόρες» οι συζητήσεις
Μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτακη, ο Εμάνουελ Μακρόν έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter:
«Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».
Είναι προφανές ότι πολλά ζητήματα βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης, τόσο σε επίπεδο διπλωματικών διεργασιών όσο και στα εξοπλιστικά, ωστόσο καλλιεργείται κλίμα υψηλών προσδοκιών, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι, χθες, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε τα σενάρια δανεισμού δύο φρεγατών που επανήλθαν στο φως της δημοσιότητας από ελληνικά media.
Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος είχε επιχειρήσει να στείλει μήνυμα σε Άγκυρα και ΕΕ για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων σε ένα νέο επίπεδο αλλά όχι “εταιρική” τουλάχιστον στη Μεσόγειο, προκαλώντας την αντίδραση της Τουρκίας.