Τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε το πρωί του Σαββάτου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. κίνηση που ακολουθεί το διπλωματικό επεισόδιο με την ανακοίνωση του NATO και τις διαρροές της Αθήνας, σχετικά με την έναρξη τεχνικών συνομιλιών με την Τουρκία.
Παρά τους πηχυαίους τίτλους περί διάψευσης του Γενς Στόλτενμπεργγκ από τα ελληνικά media, στην πραγματικότητα, η Αθήνα επιχείρησε απλά να θολώσει τα νερά, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται σε τεχνικές διαβουλεύσεις, αλλά διαψεύδοντας ότι υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία. Ούτως ή άλλως, ο γγ του NATO δεν μίλησε για συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά για συμφωνία επί πρωτοβουλίας του NATO για αποκλιμάκωση, με την εδραίωση σχετικού μηχανισμού.
Μετά από διαρροές, δηλώσεις και δημοσιεύματα, τώρα τα φιλοκυβερνητικά media αναφέρονται στο συμβάν ως “επικοινωνιακό κλίμα σύγχυσης”, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του NATO. Η ελληνική αντιπροσωπεία στο NATO, όμως, δεν ήγειρε θέμα απόσυρσης της σχετικής ανακοίνωσης του NATO.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του @NATO, @jensstoltenberg, συζητήσαμε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) September 5, 2020
Στο μεταξύ ελληνικά και τουρκικά media επιμένουν σε ασκήσεις επικοινωνιακής προπαγάνδας, με δημοσιεύματα για μετακινήσεις δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί υψηλούς τόνους σε πολιτικό επίπεδο, ενώ σε διπλωματικό οι μηχανισμοί των δύο χωρών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την εδραίωση επιρροής ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη του μήνα.
Πέτσας: «Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις»
Το θέμα επιχείρησε να αποκαταστήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατεβάζοντας τους τόνους και παρουσιάζοντας την ένταση με επικοινωνιακούς όρους, ενώ επιβεβαίωσε τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο.
«Το δικό μας μήνυμα, όπως και της Ευρώπης και των διεθνών παραγόντων, είναι ξεκάθαρο. Τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις»
τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”.
«Η κίνηση του γγ του ΝΑΤΟ που μιλούσε για δήθεν συμφωνία δεν έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να παραμείνει στο τεχνικό επίπεδο όπως ήταν η πρότασή του και όχι να δημιουργούνται εντυπώσεις είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Έχουμε πει πολλές φορές ότι όποιος κατέχει δημόσια αξιώματα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το αξίωμα, το οποίο κατέχει. Και ο γγ του ΝΑΤΟ κατέχει ένα μεγάλο αξίωμα»
σημείωσε και προσέθεσε ότι το μόνο θέμα που έχουμε προς διευθέτηση με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.
Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει διαμηνυθεί προς τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ξεκάθαρο: ή αποκλιμάκωση ή κυρώσεις.
«Για πρώτη φορά έχουμε έναν κατάλογο κυρώσεων, οι οποίες είναι αυστηρές και μπορούν να υλοποιηθούν συνολικά ή τμηματικά. Αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση αυτές τις ημέρες είναι βέβαιο ότι στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Ερντογάν. Επομένως είναι στο χέρι του να προχωρήσει, αν θέλει, γρήγορα στην έμπρακτη αποκλιμάκωση»
είπε.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι αυτήν τη στιγμή δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια ημερομηνία, υπογραμμίζοντας ότι όλο το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα συνομιλεί με τους Γάλλους για θέματα που έχουν να κάνουν με τη στενότερη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα. «Μεταξύ αυτών, είναι και η ενίσχυση της αμυντικής μας συνεργασίας με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και τα εξοπλιστικά προγράμματα. Αλλά η Ελλάδα δεν απευθύνεται μόνο στη Γαλλία, μιλά με πολλούς εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να έχει τη μέγιστη αποτρεπτική ικανότητα, ώστε να δείχνει παντού ότι είναι έτοιμη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» προσέθεσε.
Άσκηση Τουρκίας στα κατεχόμενα από 6- 10 Σεπτεμβρίου
Tην ίδια ώρα άσκηση στα κατεχόμενα πραγματοποιούν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τις «δυνάμεις ασφαλείας της ‘τδβκ’» από την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στόχος της άσκησης είναι η αμοιβαία εκπαίδευση και συνεργασία μεταξύ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα κατεχόμενα και των ‘δυνάμεων ασφαλείας της ‘τδβκ’». Στην άσκηση θα συμμετάσχουν αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας.