Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έκανε η Ρωσία, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι ενισχύει ή υποστηρίζει την τουρκική προκλητικότητα. Ωστόσο, η Μόσχα δεν διέψευσε, ούτε ανακάλεσε την απόφαση της να δεσμεύσει περιοχές στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με τουρκικές NAVTEX.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία στηρίζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν αναζητούμε να επωφεληθούμε από διασυνοριακές διαφωνίες. Η προσέγγιση αυτή ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο, μία εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία υπερασπίζεται την επίλυση των διαφωνιών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου»,
σημείωσε.
Η κ. Ζαχάροβα, χαρακτήρισε επίσης προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.
Στην ίδια ενημέρωση η κ. Ζαχάροβα ανέφερε
«τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».
Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις, κάτι που «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».
«Δεν ωθούμε κανέναν σε επιθετικές ενέργειες. Η συνεργασία μας, ιδίως με την Τουρκία, δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών»
ξεκαθάρισε.
Τα ίδια αναπαρήγαγε και με tweet το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ωστόσο, πουθενά δεν διευκρινίζεται η απόφαση της Ρωσίας να εκδώσει NAVTEX μέσω της Τουρκίας για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ.
Η Κύπρος αντέδρασε, η Αθήνα σιώπησε
Στις προκλήσεις αυτές, αντέδρασε η Λευκωσία, εκδίδοντας μια… διπλωματική αντί-NAVTEX, στην οποία επισημαίνει ότι ο θαλάσσιος χώρος έχει δεσμευτεί με λάθος διαδικασία. Ωστόσο, η Λευκωσία, χαρακτήρισε την περιοχή επικίνδυνη για ναυσιπλοΐα, αποφεύγοντας, έτσι, μετωπική με τη Μόσχα.
Η Αθήνα, από την άλλη πλευρά, δεν έχει αντιδράσει επισήμως, μέχρι στιγμής, εγείροντας ερωτηματικά και ανησυχία, για την αποδοχή τετελεσμένων.
Το παρασκήνιο
Οι κινήσεις της Ρωσίας, βέβαια, μπορούν να γίνουν κατανοητές μέσα από διαφορετικό πρίσμα. Η Μόσχα, κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα την Αθήνα να διαψεύσει δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ για το ρόλο της Ελλάδας στο NATO, ιδιαίτερα απέναντι στη Ρωσία. Ωστόσο, απάντηση δεν έλαβε.
Οι ΗΠΑ, προ δύο ημερών, ήραν μερικώς, το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, με τη Ρωσία να επιμένει ότι προϋπόθεση ήταν η ρήξη της Λευκωσίας με τη Μόσχα. Επίσης, τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρος πραγματοποιούν κοινά γυμνάσια με άλλες χώρες του NATO, με τη Ρωσία να μην προσκαλείται σε αυτά. Συνεπώς, η Μόσχα φαίνεται να εκμεταλλεύεται τις σχέσεις της με την Άγκυρα για να στείλει μηνύματα πρώτα στο NATO και μετά στην Ελλάδα.