Ενδείξεις αντιστροφής της διαδικασίας αποκλιμάκωσης της κρίσης στο Αιγαίο, έρχονται από την Άγκυρα και την Αθήνα, καθώς φαίνεται ότι εμπλέκονται σε νέο “πόλεμο” NAVTEX, καθώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το σκηνικό για να γκριζάρει περιοχές και να αμφισβητήσει εμπράκτως την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Το βράδυ της Δευτέρας η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Αργότερα, η Ελλάδα αντέδρασε με την έκδοση αντί-Navtex.
Η ελληνική κυβέρνηση, μετά από προσεκτική αξιολόγηση των νέων δεδομένων, εξέδωσε αντι-NAVTEX, μέσω του σταθμού της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, Ηρακλείου Κρήτης.
Όπως τονίζεται στην αντί-Navtex, είναι άκυρη η τουρκική Navtex, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σημειώνεται ότι, το σημείο που δέσμευσε η Άγκυρα χθες το βράδυ είναι λίγο πιο βόρεια από αυτά που είχε δηλώσει με τις προηγούμενες Navtex. Και η νέα ναυτική αγγελία εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανανέωση της Navtex για το σεισμογραφικό σκάφος και σύμφωνα με τη νέα οδηγία θα παραμείνει στην περιοχή έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.
Βήματα κλιμάκωσης
Ωστόσο, η Αθήνα ακόμα, δεν έχει εκδώσει δική της NAVTEX για τη δέσμευση της περιοχής, γεγονός που θα αποτελούσε βήμα προς τη στρατιωτικοποίηση της έντασης και από ελληνικής πλευράς.
Από τις έως τώρα κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, φαίνεται ότι επιχειρείται “τεχνικό οφσάιντ” της Τουρκίας, έτσι ώστε πριν αρχίσει ο διάλογος να έχει απολέσει την όποια καλή έξωθεν μαρτυρία διαθέτει η Τουρκία,
Στο μεταξύ, πάντως, ΗΠΑ, ΕΕ και Γερμανία, επιμένουν στον διμερή διάλογο, χωρίς να διευκρινίζουν, δημοσίως, όρους, πλαίσιο και διάρθρωση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με την “Καθημερινή” διαμήνυσε στον Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Ελλάδα μπορεί να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και να αποδεχθεί απριόρι μετέπειτα προσφυγή στη Χάγη.
Επίδειξη δύναμης από Γαλλία
Στο μεταξύ, δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, χθες, ανέφεραν ότι η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, η οποία συνοδεύεται από άγνωστο αριθμό πλοίων και υποβρυχίων αναμένεται να καταπλεύσει άμεσα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η εξέλιξη θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από τη μια εγείρει διεκδικήσεις απέναντι στην Ελλάδα και από την άλλη επιχειρεί να εδραιώσει θέση ηγεμονικής δύναμης για την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως αναφέρει το armyvoice.gr, επικαλούμενο δημοσίευμα της γαλλικής αμυντικής ιστοσελίδας www.opex360.com, το το Charles de Gaulle καταπλέει στη Μεσόγειο σε μια «μη προσδιορισμένη αποστολή».
Όπως όμως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές, ο απόπλους από τον ναύσταθμο της Toulon γίνεται με το αεροπλανοφόρο σε «ετοιμότητα μάχης».
Η τουρκική NAVTEX
TURNHOS N/W : 1093/20
MEDITERRANEAN SEA
1. SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN UNTIL 122059Z SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
34 12.28 N – 027 59.93 E
34 29.50 N – 027 59.90 E
34 49.62 N – 028 00.15 E
35 42.53 N – 030 04.25 E
35 27.57 N – 030 13.35 E
35 12.12 N – 030 22.15 E
6 NM BERTH REQUESTED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 122059Z SEP 20.