Ιδιαίτερα θερμός αναμένεται ο Σεπτέμβριος για την Alpha Bank, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος, Βασίλης Ψάλτης, προωθεί τις από καιρό αναμενόμενες αλλαγές που φέρνει το νέο οργανόγραμμα που ανακοίνωσε, με καθυστέρηση αρκετών μηνών. Αν και όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία αναδιάταξης δεσμεύονται από ρήτρες εμπιστευτικότητας (NDA’s), μια προσεκτική προσέγγιση της τράπεζας υπό το πρίσμα της αίσθησης των στελεχών και σε αντιδιαστολή με την προβαλλόμενη αλλαγή δίνουν μια αρκετά ανησυχητική εικόνα.
Ήδη, από τα τέλη του 2019, στο πλαίσιο του νέου οργανογράμματος, διαχωρίστηκαν οι τομείς λιανικής και επιχειρηματικής τραπεζικής, με τον Ισίδωρο Πασσά να αναλαμβάνει το πρώτο σκέλος και τον Γιάννη Εμίρη το δεύτερο. Όπως είχε επισημάνει το Crisis Monitor περιορίστηκε το αντικείμενο του Chief Operating Officer, Σπύρου Φιλάρετου Επίσης, διαχωρίστηκαν και αναβαθμίστηκαν οι διευθύνσεις Ρίσκου και το Νομικό Τμήμα.
Σύμφωνα όμως με το νέο οργανόγραμμα, το οποίο διαφέρει από το αρχικά ανακοινωθέν, το γραφείο μετασχηματισμού της τράπεζας (Chief Transformation Officer), που ανέλαβε η Αναστασία Σακελλαρίου, υπέρκειται των διοικητικών και λειτουργικών διευθύνσεων. Αντιστοίχως και η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού (HR), της οποίας προΐσταται η Φραγκίσκη Μελίσσα. Εκτός της “κανονικής” ιεραρχίας έχει τεθεί εξ αρχής και η διεύθυνση Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας, στην οποία προΐσταται ο δημοσιογράφος Γιώργος Τερζής. Επίσης, εκτός ιεραρχίας βρίσκεται και ο τομέας διεθνών δραστηριοτήτων, ο οποίος βάσει οργανογράμματος αναφέρεται στον CEO, αν και αυτό δεν πιστοποιείται από τις διευθύνσεις που αναφέρεται ότι ελέγχει ο Βασίλης Ψάλτης.
Από τα παραπάνω συνάγεται η προσπάθεια του Βασίλη Ψάλτη να οριοθετήσει σχέσεις και να σπάσει εδραιωμένες δομές εξουσίας μέσα στην Alpha Bank, σταδιακά και χωρίς εκρήξεις, αλλά μέσω φθοράς και αποδυνάμωσης. Επίσης, ο κ. Ψάλτης, επιλέγει να προΐσταται ο ίδιος των ανθρώπων που προσλαμβάνει από την αγορά και να μην τους εντάσσει στο υπόλοιπο σχήμα. Η τακτική αυτή στόχο έχει αφενός να τους προστατεύσει από “ιδρυματοποίηση” και αφετέρου να τους δώσει την απαραίτητη εξουσία και δυναμική για να επιβάλλουν τη νέα κουλτούρα που προωθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο η Φραγκίσκη Μελίσσα, ο Γιώργος Τερζής, η Αναστασία Σακελλαρίου και ο επικεφαλής του διεθνούς δικτύου Sergiu – Bogdan A. Oprescu, αναφέρονται απευθείας στον CEO, Βασίλη Ψάλτη.
Ωστόσο, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι κινήσεις του Βασίλη Ψάλτη προδίδουν ανασφάλεια, ενώ, για τους παρατηρητές, ο συνδυασμός του tight circle και των καθυστερήσεων αποτελεί ένδειξη αδυναμίας αποτελεσματικής διακυβέρνησης.
Οι αναβαλλόμενες αλλαγές…
Μέχρι στιγμής, οι αλλαγές που έχει περάσει ο Βασίλης Ψάλτης είναι πρωτίστως σημειολογικές, επιγραμματικές και δευτερευόντως ουσιαστικές, καθώς παρά το “τσουνάμι” που έφερε το νέο οργανόγραμμα, τις μετακινήσεις προσώπων και αλλαγές γραφείων, οι δομές και τα στεγανά εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή ανθεκτικότητα και οι “λοχαγοί” συνεχίζουν να ελέγχουν συστήματα και υποσυστήματα, παρεμποδίζοντας ή και υποσκάπτοντας την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Ο Βασίλης Ψάλτης, έχει αλλάξει τη γλώσσα με την οποία μιλάει η τράπεζα, αντικαθιστώντας την καθαρεύουσα, που κινούνταν διστακτικά προς τη δημοτική, με ένα μείγμα δημοτικής και αγγλικής. Αυτό είναι εμφανές από το οργανόγραμμα και τα έγγραφα παραγωγής του Marketing και του γραφείου του CEO. Οι αλλαγές αυτές αρχίζουν να εμπεδώνονται, σταδιακά, στη νομική υπηρεσία και στα εσωτερικά έγγραφα, καταδεικνύοντας την απομάκρυνση από την οικογένεια Κωστόπουλου και λογική της “retro-bank” ως εχέγγυο αξιοπιστίας. Επίσης, απομακρύνοντας τον Γιώργο Αρώνη και υποβαθμίζοντας τον -συγγενή του Δημήτρη Μαντζούνη- Σπύρο Φιλάρετο, ο Σωτήρης Ψάλτης επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι ελέγχει την τράπεζα σε όλα τα επίπεδα.
…και το έλλειμμα διοίκησης
Η αναβλητικότητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που αποδίδεται, μεν, στην ανάγκη επιλογής του κατάλληλου timing και της δυνατόν ομαλότερης μετάβασης, εκλαμβάνεται πλέον ως δομημένη υποχωρητικότητα, που καθιστά τον CEO δέσμιο του παλαιού συστήματος διοίκησης. Η απομόνωσή του, από την καθημερινότητα,η μεγάλη ευχέρεια των νέων στελεχών να διαμορφώσουν και να ασκήσουν πολιτικές, δημιουργεί αίσθηση ανασφάλειας στο προσωπικό, ιδιαίτερα, δεν, όταν αυτές δεν διαφοροποιούνται ουσιωδώς από τις προϋπάρχουσες. Οι high level managers, φαίνεται να εμφορούνται από εντεινόμενη αίσθηση απομόνωσης του CEO, παρά τις καλές επικοινωνιακές φιέστες στη διάρκεια του κορονοϊού. Αποτέλεσμα του gap αυτού είναι η αναβίωση ή δυναμικότερη επανεμφάνιση παλαιών ή και νέων ομάδων εξουσίας στην τράπεζα.
Ως ένδειξη αδυναμίας του Βασίλη Ψάλτη, εκλαμβάνεται η πρόσφατη υπόθεση “τεχνικού προβλήματος” στην Alpha Bank. Η διεύθυνση επικοινωνίας υποβάθμισε το ζήτημα αποτελεσματικά στα media, καθώς αρχικά είχε χαρακτηριστεί hacking. Εσωτερικά, όμως, ουδέποτε αποδόθηκαν ευθύνες, σε υψηλό επίπεδο. Υπεύθυνη για το ζήτημα ήταν η ομάδα του Σπύρου Φιλάρετου, με τον CIO, Σπύρο Τζαμτζή, ο οποίος δεν είναι και ο καταλληλότερος για τη θέση, δεδομένου του ακαδημαϊκού του βιογραφικού, αλλά βρίσκεται εκεί, λόγω της 20ετους τραπεζικής του πείρας.
Τούτων δοθέντων, η αίσθηση αφομοίωσης του Βασίλη Ψάλτη από το σύστημα και τις δομές εξουσίας, ενισχύεται και μαζί ο κίνδυνος μεταρρυθμιστικής κόπωσης.