Ένα βήμα πίσω από την προγραμματισμένη πρόοδο βρίσκεται η διαδικασία υιοθέτησης και επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ, καθώς στη διήμερη σύνοδο Gymnich που διεξήχθη στο Βερολίνο, ο Ζοζέπ Μπορέλ δεν παρουσίασε πλαίσιο κυρώσεων, αλλά ανακοίνωσε -εκ νέου- συμφωνία για την επεξεργασία τους.
«Υπάρχει συμφωνία για την επεξεργασία κυρώσεων κατά της Τουρκίας», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά το πέρας της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Βερολίνο.
Στην πραγματικότητα, αντί ολοκληρωμένης πρότασης, ο Ζοζέπ Μπορέλ παρουσίασε προσχέδιο πρότασης. Το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, δεν είχε τη δυνατότητα να εγκρίνει ή να απορρίψει, ούτε να εκδώσει συμπεράσματα. Όπερ σημαίνει ότι όλες οι εξελίξεις στο πλαίσιο του Gymnich δεν είναι δεσμευτικές και ότι δεν υπάρχει καταγραφεί ομοφωνίας ή διαφωνίας σε επίπεδο ΕΕ.
Τα άτυπα συμβούλια συγκαλούνται στο πλαίσιο της προπαρασκευής, όταν υπάρχουν εγνωσμένες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, έτσι ώστε να γίνει δουλειά για την υπέρβασή τους.
Το αποτέλεσμα, όμως, είναι σαφώς κατώτερο των προσδοκιών του Νίκου Δένδια, καθώς έλαβε μεν αλληλεγγύη, αλλά ο κατάλογος κυρώσεων είναι εμβρυακός και η στάση της ΕΕ, νωχελική. Η καθυστέρηση των κυρώσεων, ήταν βέβαια προαποφασισμένη, όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor. Ακριβώς αυτή ήταν και η θεώρηση του διευθυντή της “Καθημερινής” Αλέξη Παπαχελά, που παρενέβη στις εξελίξεις χθες το βράδυ.
Επίσης, η δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ, εκπροσωπεί με την Κομισιόν, όχι κατ ανάγκη κάθε μέλος της Ένωσης, καθώς δεν υπάρχει σχετικό κείμενο συμπερασμάτων, που να υιοθετήθηκε ομόφωνα.
Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για «απογοήτευση» της ΕΕ για τη συμπεριφορά της Άγκυρας, την οποία κάλεσε να μείνει μακριά από μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας είπε ότι είμαστε σαφείς ως προς την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, επανήλθε στο ζήτημα του διαλόγου, αναφέροντας ότι μόνο έτσι θα αποφευχθεί η κρίση και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ζοζέπ Μπορέλ, επιβεβαίωσε πως κατέθεσε προτάσεις κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενώ προχώρησε και σε μία γενική ανάλυσή τους.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μου είχε ζητήσει να παρουσιάσω προτάσεις. Παρουσίασα τι μπορούμε να κάνουμε. Πρώτα είναι πιθανές κυρώσεις κατά ατόμων, μετά κατά κεφαλαίων και πλοίων, μπορούμε να ασκήσουμε κυρώσεις για συμμετοχή σε ενέργειες που θεωρούμε παράνομες, απαγορεύοντας τη χρήση ευρωπαϊκών πόρων, τεχνολογίας κλπ. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε μέτρα κατά δράσεων σε διάφορους τομείς, όπου η τουρκική οικονομία σχετίζεται περισσότερο με την ευρωπαϊκή. Γενικότερα πάντως εστιάζουμε σε ό,τι έχει να κάνει με ενέργειες που θεωρούμε παράνομες, Αρχικά πάντως είναι οι κυρώσεις κατά ατόμων αλλά υπάρχουν πολλές υποδομές και πολλές οικονομικές πτυχές που συνδέονται με αυτές τις ενέργειες και αυτές θα πρέπει να στοχεύσουμε πριν πάμε σε ευρύτερης κλίμακας κυρώσεις»,
είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας.
Ο κατάλογος του Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος παρουσιάστηκε προφορικά ενόψει περαιτέρω διαμόρφωσης του, παραπέμπεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν ποιες επιλογές θα υιοθετήσουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού καναλιού Alpha, o κατάλογος των κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα
1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
2. Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ
5. Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία.
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban)
7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Παρέμβαση Μέρκελ
Νωρίτερα, τη θέση ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα στη διαμάχη με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ
Η Γερμανίδα Καγκελάριος παραχωρεί την ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στην οποία τοποθετείται εφ΄όλης της ύλης και για πρώτη φορά έστειλε τόσο ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία.
«Δεν θέλουμε περαιτέρω κλιμάκωση» είπε η κ. Μέρκελ, και συνέχισε: «Για αυτό και πρέπει να μιλάμε και στις δύο πλευρές» πρόσθεσε ενώ επισήμανε ότι δεν πρόκειται σήμερα να μιλήσει με τον Ερντογάν αλλά τόνισε ότι ε΄χουν τακτική επικοινωνία.
Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι είχε ήδη συζητήσει τη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και Άγκυρας «έντονα» με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Γερμανία «δεσμεύεται» να αποτρέψει την κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών για την ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε από κοινού επίλυση της σύγκρουσης για την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Δηλώσεις Δένδια
«Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το θέμα της Τουρκίας. Χαρακτήρισε δε «απόλυτη αναγκαιότητα» -προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο- τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.
«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο»,
δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο ‘Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Συμβούλιο, ενόψει της σημερινής συζήτησης για την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε: «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αξίες της κοινότητας των εθνών».