Ξεκάθαρη στήριξη σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο στην Ελλάδα προσέφερε η Άγκελα Μέρκελ, κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ενώ την ίδια διεξάγεται το συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών “gymnich” στη γερμανική πρωτεύουσα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, που έχει αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δήλωσε ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης «έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα».
H ίδια υποστήριξε ότι έχει συζητήσει εντατικά και σε βάθος το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου έρχονται την ώρα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε, σε σχηματισμό gymnich, στη γερμανική πρωτεύουσα. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί και να εγκριθεί το πλαίσιο κυρώσεων προς την Τουρκία, από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ισπανό, Ζοζέπ Μπορέλ.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, άλλωστε, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για «απόλυτη αναγκαιότητα» για πλαίσιο κυρώσεων κατά της Αγκυρας, συμπληρώνοντας πως αναμένει τις σχετικές ανακοινώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ωστόσο, ακόμα να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, το gymnich είναι άτυπο συμβούλιο και ως εκ τούτου για να περιληφθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής απαιτείται νέα συνεδρίαση και έγκριση του πλαισίου από το ΣΕΥ.
Η διάρθρωση αυτή, προσφέρει επιπλέον ευελιξία στους Ευρωπαίους, όπου δεν υπάρχει διάθεση ρήξης με την Τουρκία. Έτσι, μπορεί να υιοθετηθεί, αυτή τη φορά, το κοινό ανακοινωθέν που δεν εκδόθηκε στην προηγούμενη σύσκεψη. Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ θα έχει παράσχει στήριξη στην Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα, το οποίο όμως δεν είναι έμπρακτο και συνεπώς ουδόλως μεταβάλει την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας σε αυτή τη φάση.
Η σαφής και δημόσια της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, αποτελεί στρατηγική στάση και υπόμνηση στους Ευρωπαίους. Με τη ρητορική αυτή, η Γερμανίδα καγκελάριος δίνει, όπως όλα δείχνουν, το πράσινο φως για την έκφραση ισχυρής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα των δηλώσεων Μέρκελ αναμένεται να καταγραφεί στην απόφαση -εφόσον υπάρξει- του συμβουλίου gymnich. Επίσης, βέβαιη θεωρείται η αντίδραση της Άγκυρας στις δηλώσεις Μέρκελ. Ωστόσο, το ύφος, ο δίαυλος και η έντασης της απόκρισης της Τουρκίας, αναμένεται να καταδείξει πολλά. Παραδοσιακά, η Άγκυρα αντιδρά σε τέτοιες δηλώσεις αλληλεγγύης της Ευρώπης, χαρακτηρίζοντας Ελλάδα και Κύπρο “κακομαθημένα παιδιά”.