Αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16 διεξήχθησαν και σήμερα στο Νότιο Αιγαίο, καθώς τα τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν τα ελληνικά, καθώς αυτά επέστρεφαν από άσκηση με γαλλικά Rafale στην Κύπρο.
Τα ελληνικά F-16 συμμετείχαν σε τρίωρη άσκηση, που συνεπάγεται ότι ήταν εφοδιασμένα με αρκετά καύσιμα και συνεπώς εξωτερικές δεξαμενές. Όπερ σημαίνει ότι θα είχαν μειωμένη ευελιξία, γεγονός που τα καθιστά πιο εύκολους στόχους.
Αυτή τη συγκυρία φαίνεται ότι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί η τουρκική πολεμική αεροπορία, που ενέπλεξε σε αερομαχία τα ελληνικά αεροσκάφη, ενώ επέστρεφαν στην Κρήτη. Η αντίδραση αυτή ήταν αναμενόμενη, βέβαια, με αποτέλεσμα να απογειωθούν επιπλέον μαχητικά.
Στην τρίωρη άσκηση, συμμετείχαν δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale τα οποία μετασταθμεύουν στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου της Πάφου, ακόμη ένα ζεύγος ελληνικών F-16 τα οποία προσγειώθηκαν χθες στην στρατιωτική βάση της Πάφου στην Κύπρου και ακόμη έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την Κρήτη.
Η άσκηση ξεκίνησε στις 10:30 όταν τα έξι ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από το Καστέλι της Κρήτης και διήρκεσε μέχρι τις 13:30 όταν οι Έλληνες πιλότοι προσγειώθηκαν και πάλι στην Κρήτη.
Οι στρατηγικές επιλογές αμφότερων των χωρών, καθιστούν σαφές ότι η κρίση έχει στρατιωτικοποιηθεί και ότι πλέον αναζητείται ο έλεγχος της κορύφωσης και αποκλιμάκωσης.