Την επέκταση της αιγιαλίτιδα ζώνη προς την Ιταλία ,κατά 6 μίλια και στα 12 συνολικά, όπως προβλέπεται και στη διακρατική συμφωνία, ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο.
Η απόφαση της Ελλάδας αν και αναμενόμενη, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει πολυεπίπεδες αντιδράσεις, που θα μπορούσαν να φτάσουν και επαναδιατύπωση του casus beli, όπως έχει ήδη φανεί από τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ώρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να εγγράψει πολιτικούς πόντους και να προστατεύσει τη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπο και την κυβέρνηση του, υιοθέτησε τη ρητορική του Νίκου Κοτζιά, λέγοντας πως
«H Ελλάδα μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι. Εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μία θαλάσσια περιοχή συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού μας δικαιώματος, σύμφωνα με άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Πρόσθεσε δε πως
«ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια»
Η διατύπωση αυτή, πάντως, αποτελεί μήνυμα και προς την Τουρκία, τείνει να εκλαμβάνει αυτές τις τοποθετήσεις ως ευθεία απειλή,.
Μιλώντας για τις προς ψήφιση συμφωνίες, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για «μια συνεδρίαση ξεχωριστής σημασίας», καθώς η Βουλή των Ελλήνων καλείται να «κυρώσει δύο εμβληματικές συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο». Όπως χαρακτηριστικά είπε, στα σχετικά κείμενα περιλαμβάνονται και ρητές ρυθμίσεις για τα ευρύτερα εθνικά μας συμφέροντα. «Έχουν συνεπώς μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος», τόνισε.
Προϊδέασε ότι ο λόγος στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος γιατί τα λεγόμενα στην αίθουσα θα αποτελέσουν «τεκμήρια» που θα μπορούσε κανείς στο εξής να χρησιμοποιήσει για να υπονομεύσει την εθνική στρατηγική της χώρας.
Τόνισε ότι οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας εκκρεμότητες δεκαετιών, με τα γειτονικά κράτη. Υπογράμμισε ότι βασίστηκαν στο Διεθνές Δίκαιο και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή, «καθιστώντας στις θάλασσές μας μία νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας».
Επiσήμανε ότι πάνω απ’ όλα με αυτές τις συνθήκες η χώρα μας επιστρέφει σε έναν ρόλο που όχι απλά τον δικαιούται αλλά οφείλει και να τον δικαιώνει καθημερινά. «Τον ρόλο του εγγυητή των ανατολικών συνόρων αλλά και των συμφερόντων της Ευρώπης στη Μεσόγειο» και συνέχισε λέγοντας:
«Τον ρόλο του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, τον ρόλο του σταθερού βραχίονα διαλόγου και συνεργασίας σε αυτή την πολύ ταραγμένη πλευρά του χάρτη. Είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος που της αναγνωρίζεται διεθνώς όλο και πιο έντονα».
Ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε την ομιλία του, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στο Λιμενικό Σώμα και στις Ένοπλες δυνάμεις. Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και τη διάσωση σχεδόν 100 ανθρώπων, τόνισε πως «είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική».
Ταυτόχρονα όπως είπε είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν στη θάλασσα.
Με τη δήλωση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και εξ αντανακλάσεως στη Γερμανία και τα διεθνή media που εγκαλούν την κυβέρνηση για push backs στο Αιγαίο, επιχειρώντας παράλληλα να λανσάρει νέο, ανθρωπιστικό προφίλ, εγκαταλείποντας -επικοινωνιακά τουλάχιστον- τη λογική των σκληρών συνόρων στη θάλασσα.