Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει, καθώς περνούν οι ώρες, η υπόθεση της παρενόχλησης ελληνικών σωστικών μέσων από την Τουρκία, καθώς το Πεντάγωνο ενημέρωσε Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών. Όπως φαίνεται, το περιβάλλον του πρωθυπουργού αποφάσισε να επενδύσει διπλωματικά και επικοινωνιακά στο περιστατικό, καθώς σύμφωνα με τις εισηγήσεις που δέχθηκε, θα μπορέσει να “κάψει” βλέψεις της Τουρκίας για κλιμάκωση με αυτό τον τρόπο και θα καταδείξει στη διεθνή κοινότητα τη στρατηγική προδιάθεση της Άγκυρας για την εργαλειοποίηση όλων των μετώπων.
Έτσι, η ελληνική πλευρά, επέλεξε την οδό της ανάδειξης του ζητήματος παρενόχλησης μονάδων του Λιμενικού Σώματος/Ακτοφυλακής, καθώς και σωστικού ελικοπτέρου Puma, εν ώρα επιχείρησης διάσωσης. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί σε διαβήματα, διακοινώσεις και διαμαρτυρίες στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Παράλληλα, το θέμα υπερπροβάλλεται από τα ελληνικά media, ενώ διοχετεύεται και στα διεθνή, σε μια προσπάθεια να καταδειχθεί η Τουρκία ως επικίνδυνος παίχτης, σε απάντηση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που κατηγόρησε την Ελλάδα για υποκίνηση της έντασης στην περιοχή, απειλώντας μάλιστα με “θερμό επεισόδιο” μπροστά στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.
Κλιμακούμενες διαρροές από ευρεία γκάμα πηγών, προς τα ειδικά αμυντικά αλλά και μαζικής κάλυψης media, διαμορφώνουν μια -σε γενικές γραμμές- ομοιόμορφη εικόνα για τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Η ευρεία και ενιαία κάλυψη του ζητήματος από τα ελληνικά media δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με τα γεγονότα.
To timeline των γεγονότων
Το περιστατικό, όπως καταγράφηκε ξεκινά με ναυάγιο ενός αρκετά μεγάλου σκάφους ανοιχτά της Χάλκης, στο Νότιο Αιγαίο. Εκεί έσπευσαν σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής, παραπλέοντα σκάφη και εν συνεχεία ελικόπτερο Super Puma και η πυραυλάκατος “Γρηγορόπουλος”. Στην περιοχή είχαν σπεύσει σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, όμως, τα οποία δεν μπόρεσαν να αναλάβουν την επιχείρηση διάσωσης, καθώς το ναυάγιο συνέβη σε περιοχή ελληνικής ευθύνης, παρενοχλούσαν ποικιλοτρόπως τα ελληνικά σωστικά μέσα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η τουρκική ακτοφυλακή επιχείρησε ενεργητικά να υπονομεύσει τη διάσωση ανθρώπων από τη θάλασσα. Ειδικότερα
- Χρησιμοποίησε δέσμη λέϊζερ και δυνατούς ήχους κατά των σκαφών της ελληνικής ακτοφυλακής και εναντίον του ελικοπτέρου, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατύχημα
- Καλούσε από τον ασύρματο τα παραπλέοντα -και όχι μόνο- σκάφη να αποχωρήσουν καθώς δήλωναν ότι πρόκειται για τουρκική περιοχή και
- Υπάρχουν αναφορές ότι επιχειρήθηκε ο διεμβολισμός (επακούμβηση) σκάφους του Λιμενικού Σώματος, από τουρκικό
Εν τέλει, έγινε γνωστό ότι η τουρκική ακτοφυλακή παρέλαβε από τουρκικό φορτηγό πλοίο που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης, 19 ναυαγούς, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο δουλέμπορος.
Οι κινήσεις αυτές, κατά πολλούς ξυπνούν μνήμες “Ιμίων”, επισημαίνοντας έτσι την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου για δευτερογενή κρίση και θερμό επεισόδιο, αφού στην αρχική περιοχή νότια της Κρήτης συγκεντρώθηκαν πολλές μονάδες από αρκετές χώρες, εκτονώνοντας την ένταση μέσω της συμμετοχής σε ασκήσεις.