Πολιτική στρατιωτικής… εκτόνωσης της έντασης που προκύπτει από την συρροή μεγάλου αριθμού μονάδων σε περιοχές νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, φαίνεται ότι έχουν επιλέξει οι μεγάλες δυνάμεις, υιοθετώντας παράλληλα ίσες αποστάσεις, στην πράξη, απέναντι στη Ελλάδα και Τουρκία.
Η ροή των εξελίξεων, σήμερα, πρώτη ημέρα ισχύος της ελληνικής NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά, στην περιοχή που έχει εκδώσει NAVTEX ερευνών η Τουρκία, με μπαράζ αεροναυτικών ασκήσεων και συμμετοχή συμμαχικών δυνάμεων, καταδεικνύει παρασκηνιακή συνεννόηση των μεγάλων δυνάμεων που αντί να αντιπαρατεθούν με την Αθήνα και την Άγκυρα, ζητώντας από αμφότερους να υπαναχωρήσουν, επιλέγουν να συμμετάσχουν ενεργά στο σκηνικό.
Ειδικότερα, Ιταλία, ΗΠΑ και Γαλλία που έστειλαν πολεμικά πλοία στην περιοχή, ενεπλάκησαν σε ασκήσεις με το ελληνικό και τουρκικό πολεμικό ναυτικό, διαμορφώνοντας έτσι πλέγμα ασφαλείας που δεν επιτρέπει την άμεση αντιπαράθεση Ελλάδας-Τουρκίας.
Τη στιγμή που γερμανική διαμεσολαβητική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ιταλία συμμετείχε σε ασκήσεις με την Τουρκία σε περιοχή που η Ελλάδα αντιλαμβάνεται στο πλαίσιο της υφαλοκρηπίδας της, ενώ η Γαλλία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη της στην Κύπρο, προκαλώντας εκνευρισμό στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ, μέσω του αντιτορπιλικού “Τσώρτσιλ” συμμετείχαν σε αεροναυτική άσκηση με ελληνικά και γαλλικά πλοία και αεροσκάφη.
Υπήρξε βέβαια και ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά εντός του συνηθισμένου πλαισίου, με υπερπτήσεις πάνω από τη Μεγίστη και εικονικές αερομαχίες.
Επίσης, παρά την επανεμφάνιση του Oruc Reis με συνοδεία πολεμικών, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει ένταση στην περιοχή.
Έτσι, ενώ πολιτικά καταγράφεται αυξημένη ένταση, διατηρείται κλίμα ανασφάλειας, στην πραγματικότητα το γεωπολιτικό ρίσκο υποχωρεί με χειρισμούς εκτόνωσης. Διαμορφώνονται δηλαδή δύο διαφορετικές πραγματικότητες.