Τον επαναπροσδιορισμό του διαλόγου από το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου, ζήτησε ευθαρσώς και δημοσίως από την ελληνική κυβέρνηση ο υπουργός Εξωτερικής της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ενώ οι στόχοι Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο και Νότια της Κρήτης, όπου υπάρχει ικανή παρουσία και τρίτων χωρών, με τις προκλήσεις να κλιμακώνονται. ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα θέτοντας ανοιχτά το πλαίσιο και τους όρους του διαλόγου που προωθεί η γερμανική πρωτοβουλία.
Ειδικότερα, ο Χάικο Μάας-σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε τον τερματισμό των προκλήσεων και την επίλυση των «επίμαχων ζητημάτων που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Τόνισε δε το «ιδιαίτερο βάρος» που θα έχει η φωνή της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο και θα ασχοληθεί και με τις σχέσεις EE – Τουρκίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μάας δήλωσε σήμερα τα εξής:
«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Λύσεις για τα επίμαχα ζητήματα που σχετίζονται με τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ειλικρινή διάλογο μεταξύ τους. Οι εντάσεις δεν επιβαρύνουν μόνο τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να βλάψει όλες τις πλευρές, αλλά πάνω απ’ όλα τους άμεσα εμπλεκομένους επιτόπου.
Τα παράθυρα διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει τώρα να ανοίξουν περισσότερο και όχι κλείσουν. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε, αντί νέων προκλήσεων, επιτέλους βήματα χαλάρωσης της έντασης και την έναρξη απευθείας συνομιλιών. Σε αυτό θέλουμε να προσφέρουμε υποστήριξη στο μέτρο των δυνάμεών μας.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ πραγματοποίησε μια σημαντική διαδικασία συζητήσεων με την Τουρκία κατά τους τελευταίους μήνες, την οποία υποστηρίζουμε πλήρως.
Τη σχέση μας με την Τουρκία θα τη συζητήσουμε αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο, στον κύκλο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και εκεί η φωνή της Ελλάδας θα έχει ιδιαίτερο βάρος. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αναζητήσω για μία ακόμα φορά τις απευθείας συνομιλίες επιτόπου».
Η τοποθέτηση αυτή, πάντως, απέχει σημαντικά από τις ελληνικές θέσεις περί συζήτησης για την υφαλοκρηπίδα, καθώς είναι διαφορετικό ο διάλογος για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και διαφορετικός διάλογος για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Αν η Αθήνα αποδεχθεί τη γερμανική και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα οδηγηθεί σε διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, που περιλαμβάνουν τα αποθέματα στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα αποτελέσει απόρροια των ενεργειακών συμφωνιών.
Όπερ σημαίνει ότι η Γερμανία προτάσσει τη γεωοικονομία και την ενεργειακή διπλωματία ως πλατφόρμα διαλόγου και επίλυσης διαφορών, σχέδιο που δεν απέχει πολύ από την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, έχει όμως διαφορετικές πρόνοιες και προτεραιότητες στην περιοχή.
?????? Άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών @HeikoMaas στο @ATH_airport #eu2020de pic.twitter.com/uXdcw0uIy6
— Germany in Greece (@GermanyinGreece) August 25, 2020