Την εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν ο πρόεδρος του Λιβυικού Κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ, ο πρωθυπουργός Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και η Αίγυπτος, απέρριψε ο στρτάρχης Χάφταρ, επικεφαλής του LNA, κίνηση που είχε διαφανεί, καθώς δεν είχε εκδώσει αντίστοιχη ανακοίνωση. Παράλληλα, διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει από χθες στην Τρίπολη κατά του Σάρατζ, εξέλιξη που θα μπορούσε να είναι υποκινούμενη, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να διαψευστεί, ούτε να επιβεβαιωθεί σε αυτή τη φάση.
Με βάση την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, την εκεχειρία φαίνεται να έχει προτείνει η Άγκυρα, να την έχουν προσυπογράψει οι ΗΠΑ, πιέζοντας την Αίγυπτο να την αποδεχθεί, ενώ η Ρωσία -που αποτελεί τον βασικό υποστηριχτή του Χάφταρ φαίνεται να μην έχει συναινέσει, τουλάχιστον για την ώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χάφταρ, στο παρελθόν, είχε αποχωρήσει από τη Μόσχα και το Βερολίνο αρνούμενος τους όρους εκεχειρίας που προωθούνταν τόσο από τη Ρωσία, όσο και από τη Γερμανία, θεωρώντας ότι εντάσσονται σε σχεδιασμούς που ευνοούν την Άγκυρα,.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, απέρριψε την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός που έκανε η κυβέρνηση της Τρίπολης, θεωρώντας ότι πρόκειται για «τέχνασμα» αφού, όπως υποστηρίζει, οι αντίπαλες δυνάμεις κινητοποιούνται στις γραμμές του μετώπου, στο κέντρο της χώρας.
Ο εκπρόσωπος του LNA Άχμεντ Μισμάρι είπε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός είναι έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης εναντίον των θέσεών του στην πόλη Σύρτη ή στην Τζούφρα, στα νότια.
Η δήλωση του Μισμάρι είναι το πρώτο σχόλιο εκ μέρους του LNA μετά την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός και την έκκληση να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου που έκανε την Παρασκευή ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης. «Η πρωτοβουλία που υπέγραψε ο Σάρατζ είναι διαφημιστικό κόλπο. Υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων και μεταφέρεται εξοπλισμός για να στοχοθετηθούν οι δυνάμεις μας στη Σύρτη», είπε. «Αν ο Σάρατζ ήθελε κατάπαυση του πυρός θα απέσυρε τις δυνάμεις του, δεν θα τις προωθούσε προς τις μονάδες μας στη Σύρτη», πρόσθεσε.
Ο Μισμάρι δεν έκανε καμία αναφορά για την ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός που εξέδωσε την Παρασκευή ο Αγκίλα Σάλεχ, ο επικεφαλής του κοινοβουλίου, που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη. Η επιρροή του Σάλεχ έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με τον διοικητή του LNA Χαλίφα Χάφταρ, αφότου η GNA, με τη βοήθεια της Τουρκίας, ανάγκασε τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης να αποσυρθούν από τα περίχωρα της Τρίπολης, τον Ιούνιο.
Την τελευταία πενταετία η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο αντίπαλων στρατοπέδων, στα ανατολικά και τα δυτικά. Ο LNA στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία.
Από τον Ιούνιο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Στο παρελθόν και οι δύο αλληλοκατηγορούνταν ότι παραβίαζαν τις εκεχειρίες και τις χρησιμοποιούσαν για να επανεξοπλιστούν.
Κοινωνικές αναταραχές
Διαδηλώσεις στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας. Πολίτες διαμαρτύρονται για την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης και για τη διαφθορά στη χώρα τους που σπαράσσεται εδώ και πολλά χρόνια από συγκρούσεις.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στη διαφθορά» και «Λιβύη, Λιβύη!», οι συγκεντρωμένοι, στην πλειονότητά τους νέοι, έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για τις συχνές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση και τις ουρές στα βενζινάδικα.
Primis Player Placeholder
«Κουραστήκαμε να ζούμε χωρίς ελπίδα, φτάνει πια», είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αϊμάν αλ Ουάφι, ένας 20χρονος που συμμετείχε στην κινητοποίηση.