Με διαρροές που περιέχουν σαφή υπόμνηση στον διεθνή παράγοντα και δη στη Γερμανία, αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η ελληνική κυβέρνηση αν και επιχειρεί να επιρρίψει, απριόρι, ευθύνες στην Τουρκία για ενδεχόμενο ναυάγιο του διαλόγου, πριν αυτός ξεκινήσει, εν τούτοις, όμως, φαίνεται, είτε αμήχανη, είτε ότι πιέζεται να παραμείνει σε τροχιά διαλόγου με την Άγκυρα, στο πλαίσιο στρατηγικής κατευνασμού του Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν ελληνικά media, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:
«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μονό που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βερολίνο πιέζει για επανάληψη των επαφών σε επίπεδο συμβούλων ηγετών στις 28 Αυγούστου, μήνυμα το οποίο κομίζει την Τρίτη στην Αθήνα και την Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.
Αντίστοιχη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο τον Ιούλιο, μετά το επεισόδιο στο Αιγαίο, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, της υπεύθυνης Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Μεγάρου Μαξίμου, Ελένης Σουρανή και του Γιαν Χέκερ, συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ.
Μέχρι στιγμής πάντως, από ελληνικής πλευράς δεν υπάρχουν αναφορές για υπαναχώρηση από την προοπτική διαλόγου με την Τουρκία.
Η πρωτοβουλία της Τουρκίας είναι σαφές ότι ανεβάζει το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, το γεωπολιτικό ρίσκο στην ανατολική Μεσόγειο και δύναται να τορπιλίσει τον διάλογο υπό τη μορφή και σύνθεση που προωθείται από τη Γερμανία.
Η ελληνική αντίδραση, πάντως, δείχνει να μην ακολουθεί την Άγκυρα, διολισθαίνοντας στην κατεύθυνση της αναθεώρησης-διεύρυνσης του πλαισίου του διαλόγου, στρατηγική που θα μπορούσε, εφόσον κεφαλαιοποιηθεί θα θέσει εκτός πλαισίου την Τουρκία και να εστιάσει τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πιέσεις στην Άγκυρα.