Ως επίδειξη ομοθυμίας και προσπάθεια να τεθούν ενιαίο πλαίσιο και όροι για την έναρξη διαλόγου, για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στην ανατολική Μεσόγειο, ερμηνεύονται οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν στο πλαίσιο της συνάντησής του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες, ωστόσο, απέφυγαν να δείξουν διάθεση εμπλοκής στη διαδικασία καθορισμού της ατζέντας.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε, μετά το πέρας των συνομιλιών του με την Ανγκελα Μέρκελ στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, ότι στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, Γαλλία και Γερμανία συμφωνούν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος καταδίκασαν τη στάση που κρατά μέχρι τώρα η Τουρκία και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στέλνοντας το μήνυμα: Καμία απειλή σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θα γίνεται ανεκτή.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γάλλου προέδρου που είπε:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουμε τη διμερή μας συνεργασία πάνω στο στόχο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουμε τον ξεκάθαρο εθελοντισμό και την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο».
Η δήλωση αυτή είναι αρκετά ισχυρή, πολιτικά, καθώς θέτει το θέμα στη βάση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, στάση που Αθήνα και Λευκωσία επεδίωκαν εξ αρχής.
Και οι δύο πολιτικοί επανέλαβαν με άκρως επικριτικό τόνο στο μήνυμά τους με αποδέκτη την Τουρκία ότι
«δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η διατύπωση αυτή, όμως, κινδυνεύει να αποδειχθεί de facto, κενή περιεχομένου, καθώς το Oruc Reis παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με απλωμένα καλώδια και διεξάγοντας έρευνες για 10η ημέρα. Ανεξαρτήτως της έκβασής τους, οι έρευνες αποτελούν έμπρακτη παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας»
τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και η στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.
«Η κατάσταση εκεί (σσ. στην ανατολική Μεσόγειο) είναι πολύ κρίσιμη. Είμαι βέβαιη πως εάν Γαλλία και Γερμανία καταβάλλουν κοινές προσπάθειες, τότε θα βρούμε καλές λύσεις»
είπε η γερμανίδα καγκελάριος για να υπογραμμίσει:
«Δεν θα δεχθούμε επιθέσεις εναντίον της κυριαρχίας χωρών μελών. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και όχι μέσω της κλιμάκωσης και της έντασης και αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους».
Στην πραγματικότητα, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, στην ποδοσφαιρική γλώσσα, αφήνουν το πλεονέκτημα στην Τουρκία, ζητώντας όμως να μην επαναληφθεί η ίδια συμπεριφορά. Τη στάση αυτή, έχει διαχρονικά υιοθετήσει και το State Department, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα από τουρκικής πλευράς.
Επίσης, οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ καθιστούν σαφές ότι η υπεκφυγή από τον διάλογο θα έχει συνέπειες, για όποιον το πράξει. Η Γερμανίδα καγκελάριος, μάλιστα, επισήμανε ότι “αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους, θέλοντας να δείξει ότι έχει ακούσει και τις ενστάσεις της Άγκυρας.
Από τη διάρθρωση των δηλώσεων και τα μηνύματα, προκύπτει ότι η Γαλλία ενεργεί ως διαμεσολαβητής και εκπρόσωπος της Αθήνας και της Λευκωσίας, ενώ το Βερολίνο θέλει να δείξει στην Άγκυρα ότι εισακούγεται στα ευρωπαϊκά φόρα. Με τον τρόπο αυτό, οικοδομείται μια νέα διαδικασία προσέγγισης και διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς άμεση εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα, υπό ευρωπαϊκή επιδιαιτησία.