Συνέντευξη με πολλά προφανή αλλά και υποδόρια μηνύματα παραχώρησε στο CNN, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του μηνύματος προς τους συμμάχους και την Άγκυρα, μετά την αποχώρηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρου Διακόπολου και ενώ το Oruc Reis παραμένει για 10η ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Μερικές ώρες μετά την παραίτηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, μετά τις δηλώσεις του για τις έρευνες του Oruc Reis και ενώ τα ελληνικά media είχαν επικεντρώσει στη ζημιά που προκάλεσε η φρεγάτα Λήμνος στην τουρκική Kemal Reis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε τα υπόλοιπα σημεία της συνέντευξης του Αλέξανδρου Διακόπουλου:
Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε είναι μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία, διεκδικώντας αυτό που θεωρούμε ότι συνιστά ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και να αμφισβητεί αυτό το δεδομένο αποστέλλοντας όχι μόνο ένα ερευνητικό σκάφος αλλά και σημαντικό αριθμό πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι η ταχεία κλιμάκωση της έντασης. Μάλιστα είχαμε ένα συμβάν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν δύο σκάφη ουσιαστικά συγκρούστηκαν και δεν είναι αυτό που θέλουμε να βλέπουμε στην περιοχή.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτει και ξεκαθαρίζει τρία κεντρικά σημεία, στέλνοντας μηνύματα πολύ διαφορετικά από αυτά που προωθούνται στο εσωτερικό. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται αρχικά στις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας, αποδεχόμενος, όπως και ο Αλέξανδρος Διακόπουλος ότι πρόκειται για ελληνική θεώρηση ” αυτό που θεωρούμε ότι συνιστά ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”, ενώ συνεχίζοντας επιβεβαιώνει την έμπρακτη αμφισβήτηση από την Τουρκία, όχι όμως μόνο με τις έρευνες, αλλά και με αποστολή πολεμικών πλοίων. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς τα υπερκείμενα ύδατα είναι διεθνή, σε κάθε περίπτωση.
Σε επόμενη ερώτηση, μάλιστα απαντά ότι:
Ναι υπάρχει περιθώριο για διάλογο, εφόσον δεν γίνονται μονομερείς ενέργειες. Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να συμπεριφέρεται κατά τρόπο που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο. Αν η Τουρκία θεωρεί ότι αυτές οι περιοχές είναι αμφισβητούμενες, εμείς θεωρούμε ότι αποτελούν τμήμα της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θα πρέπει να καθίσουν και να συζητήσουν μαζί μας. Αυτό προτείνουμε πάντα. Αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι τετελεσμένα που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τουρκικής προκλητικότητας.
Στο μεταξύ των δύο αυτών απαντήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαράξει και τον οδικό χάρτη για την έναρξη διαλόγου, λέγοντας:
Φυσικά θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που θα επιδιώξουν μία κλιμάκωση. Συνεπώς, το μήνυμα μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να συνομιλήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Μόλις συνάψαμε μία πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Πρόκειται για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα για άλλες συμφωνίες στην περιοχή. Αλλά φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εάν διαρκώς επικρατεί ένταση και εάν πρέπει κάθε τόσο να αντιμετωπίζουμε τον μισό τουρκικό στόλο που καταπλέει στο Αιγαίο ή στη Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τρόπος αυτός να κάνει κανείς εξωτερική πολιτική, εάν θέλουμε τουλάχιστον να υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και να προάγουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διερευνητικές επαφές και για προσφυγή στη Χάγη.
«Αυτό που έχουμε πει στην Τουρκία πολύ ανοιχτά είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Και εάν δεν μπορέσουμε να επιλύσουμε το θέμα μεταξύ μας, μπορούμε πάντα να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, ώστε να εκδώσει μία απόφαση για λογαριασμό μας. Το μήνυμα μου προς την Τουρκία είναι πολύ απλό: Σταματήστε τις προκλήσεις και ελάτε να συνομιλήσουμε ως πολιτισμένοι γείτονες. Μόλις συνάψαμε μία πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο με την οποία οριοθετήσαμε τις θαλάσσιες ζώνες μας. Πρόκειται για μία συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλες συμφωνίες στην περιοχή»,
τόνισε χαρακτηριστικά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν βάζει όρο για την έναρξη διαλόγου την άμεση αποχώρηση του Oruc Reis, αλλά τον τερματισμό των προκλήσεων, ήτοι και μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, οι οποίες πραγματοποιούνται μεν αλλά δεν αναγνωρίζεται το γεγονός από την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε διαφορετικούς όρους για να περιγράψει το συμβάν της “επακούμβησης” του Λήμνος με την Kemal Reis, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για “σύγκρουση”, προϊόν ατυχήματος και όχι για απάντηση του ελληνικού ΠΝ σε πρόκληση.