Πολιτική επανεκκίνηση θα επιδιώξει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο το εναπομείναν πλαίσιο της ακυρωθείσας 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου θα παρουσιάσει τον απολογισμό και το νέο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του, το οποίο θα βασίζεται στο πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τα μέτρα που θα συνοδεύουν την υλοποίησή του, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού «Thessaloniki HELEXPO Forum» το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2020.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον προγραμματισμό της κυβέρνησης εντάσσονται διευρύνσεις και επεκτάσεις ήδη υφιστάμενων μέτρων, καθώς και πρόσθετα μέτρα για την στήριξη των δοκιμαζόμενων από τον κορωνοϊό κλάδων.
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα ευρύ πλαίσιο μέτρων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζόμενων και των ανέργων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει μια τεράστια οικονομική δύναμη πυρός ύψους 72 δισ. ευρώ από την Ε.Ε.
Οι δηλώσεις αυτές θέτουν το περίγραμμα του προγράμματος που θα παρουσίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο θα κινείται σε δύο άξονες, ετήσιο και μεσοπρόθεσμο. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα και ως εφαλτήριο, σε συνδυασμό με τα ελληνοτουρκικά για νέες εκλογές.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν αποκλείεται να κερδίσει χρόνο με το ετήσιο πρόγραμμα, προαναγγέλλοντας διάλογο για το μεσοπρόθεσμο, οποίος θα κινηθεί παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές που ξεκινούν με την Τουρκία.
Τα αποτελέσματα και των δύο διαδικασιών αναμένονται στα μέσα του 2021. Ανάλογα με την πολιτική και διεθνή συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να τα θέσει υπό την κρίση των πολιτών μέσω πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.