Διαρροές για το ενδεχόμενο Τούρκοι hackers να έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο του ΓΕΣ, φέρνει στη δημοσιότητα η “Καθημερινή” με ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, είδηση που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να προκαλέσει “σεισμό”, αλλά σε καθεστώς πίεσης και αντιπράξεων, αξιολογείται διαφορετικά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο στόχαστρο Τούρκων χάκερ βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ιστοσελίδες σχετιζόμενες με τον Στρατό Ξηράς. Υπάρχει μάλιστα ανησυχία για το ενδεχόμενο οι δράστες να κατάφεραν να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα από τους servers του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στελέχη του Πενταγώνου διέψευσαν ότι οι χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στα εσωτερικά δίκτυά τους, ο δημοσιογράφος όμως, επικαλείται άλλες πηγές οι οποίες αφήνουν ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στρατηγικά, τέτοιες διαρροές, μέσα από μια εγνωσμένου κύρους εφημερίδα, ενυπόγραφα, από βαρύ δημοσιογραφικό όνομα, θα μπορούσαν ευκολότερα να αποτελούν μέρος αντιπληροφόρησης-αντικατασκοπείας παρά παραδοχή τρωτού σημείο, μεσούσης της κρίσης. Σε άλλες περιόδους, τέτοιες αποκαλύψεις θα ήταν πιθανότερο να στοχεύουν στην πρόκληση διοικητικών ή/και οργανωτικών ανακατατάξεων.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι, οι επιθέσεις έγιναν αντιληπτές το πρωί της Τρίτης όταν οι Τούρκοι χάκερ αλλοίωσαν την αρχική σελίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου αναρτώντας φωτογραφίες του σεισμογραφικού πλοίου «Oruc Reis» συνοδευόμενες από γραπτά μηνύματα με εθνικιστικό περιεχόμενο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”, μόλις η επίθεση έγινε αντιληπτή οι δύο ιστοσελίδες τέθηκαν εκτός λειτουργίας από τους διαχειριστές τους και παρέμεναν μέχρι και χθες το βράδυ ανενεργές. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε η ομάδα Τούρκων χάκερ «Akincilar» που έχει και στο παρελθόν επιτεθεί σε ιστοσελίδες υπουργείων και άλλων φορέων και οργανισμών της Ελλάδας. Οι αρμόδιες αρχές της χώρας δεν έχουν καταφέρει να διευκρινίσουν εάν τα μέλη της ομάδας δρουν αυτόνομα ή υπό καθοδήγηση τρίτων.