Σταθερά υψηλά πέριξ του 2% διατηρείται ο ημερήσιος δείκτης θετικών κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, καθώς ήταν ανάλογη των επιπλέον τεστ που πραγματοποιήθηκαν, καταδεικνύοντας παρατεταμένα υψηλή δυναμική επιμόλυνσης, αν και δεν είναι σαφής η στρατηγική των ελέγχων.
Προβληματισμό προκαλεί η “ξαφνική” έκρηξη των κρουσμάτων στη Μύκονο, νησί που δέχεται υψηλό τουριστικό φορτίο και όπου παρότι είχαν καταγραφεί εξ αρχής παραβάσεις και πλημμελής τήρηση των μέτρων δεν επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως συνέβη στην Πάρο.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο καθώς και δύο ακόμη νεκρούς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό να ανέρχεται πλέον στους232.
Από τα 269 κρούσματα, τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 10 ακόμα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων στα 49. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.
Ωστόσο, δεν δίνονται οι γεωγραφικές, ηλικιακές και άλλες διακρίσεις και ποσοστώσεις των ελέγχων, με αποτέλεσμα τα ευρήματα να μην είναι συγκρίσιμα σε ημερήσια βάση, ούτε διαχρονικά, παρά μόνο ως αίσθηση εξέλιξης.
Τον τελευταίο καιρό, η αναλογία τεστ/κρουσμάτων είναι σταθερά αυξημένη, κινούμενη κοντά στο 2%, με κάποιες εξάρσεις που εκτοξεύουν τον δείκτη στο 5,7%. Διαχρονικά ο δείκτης κινείται στο 1,12, με ανοδική τάση. Ωστόσο, η τάση και η δυναμική εξάγονται αποτελεσματικότερα από τους κινητούς μέσους όρους των 3,7 και 14 ημερών, οι οποίοι διαμορφώνουν εντελώς διαφορετική εικόνα, όπως μπορείτε να δείτε και στα γραφήματα.
Ο ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποίησε 13.910 τεστ, εκ των οποίων θετικά ήταν τα 269. ήτοι το 1,9%.
Επί του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από τις αρχές της πανδημίας, τα 1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σήμερα, 25 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Επίσης, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2 ακόμα θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 232 συνολικά στη χώρα. Εκ αυτών, οι 82 (35.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πλέον αρχίζει να σταθεροποιείται η εικόνα της ηλικιακής κατανομής των κρουσμάτων, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την κατανομή των εξεταζόμενων, ώστε να πιστοποιηθεί κάτι τέτοιο.
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σταθερά στην ηλικιακή ομάδα 18-39, ακολουθεί η ευπαθής ομάδα των 40-64 και έπονται οι 65+ και οι ανήλικοι. Με δεδομένο ότι σε μικρές ηλικίες οι φορείς είναι ασυμπτωματικοί ή εμφανίζουν ελαφρά συμπτωματολογία, εκτιμάται ότι τα κρούσματα είναι υπερπολλαπλάσια στους ανηλίκους, πολλαπλάσια στους 18-39, όχι τραγικά παραπάνω στους 40-64 και στους 65+, καθώς τα συμπτώματα δεν επιτρέπουν την αγνόηση του ιού.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
- 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 70 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας,
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ότι το 83% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι ενδογενή και το 17% τουρίστες. Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, δεν περιλαμβάνουν τις επιμολύνσεις από την κίνηση τουριστών που δεν έχουν διαγνωστεί, δεδομένου ότι με βάση τα στοιχεία από τους 2.068.408 τουρίστες που εισήλθαν στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, ελέγχθηκαν μόλις οι 319.379, με θετικά 615 δείγματα. Ήτοι το 0,19% του συνόλου.
Το ποσοστό αυτό απέχει παρασάγγας από το 1,1% που είναι το ποσοστό των θετικών επί του συνόλου των ελέγχων, καταδεικνύοντας ένα gap διόλου αμελητέο.