Κρίση κυβερνησιμότητας και ερωτηματικά για τη λειτουργικότητα δημιουργεί το νέο τοπίο που δημιουργεί στο υπουργείο Υγείας η αποψίλωση του υπουργού, Βασίλη Κικίλια, από τις αρμοδιότητές του και η ανάθεση του συνόλου των διοικητικών και οργανωτικών καθηκόντων του στον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, με ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 11 Αυγούστου και πέρασε απαρατήρητο από τα media, μέχρι τις 16 Αυγούστου.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον ανασχηματισμό της κυβέρνηση, όταν ο μεγάλος όγκος και το βασικό σκέλος των αρμοδιοτήτων του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, μεταφέρθηκαν στον υφυπουργό του, Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό.
Αν το πρώτο περιστατικό, στο υπουργείο Ανάπτυξης, κατέστη δυνατό να περάσει ως “διορθωτική κίνηση”, το δεύτερο αναδεικνύει εκρηκτικές καταστάσεις στον χώρο της Υγείας και ο συνδυασμός τους προδίδει δυσκυβερνησία.
Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο αποφάσεων, είναι ότι στη μεν πρώτη του Νίκου Παπαθανάση, η αναβάθμισή του σε αναπληρωτή υπουργό (παρά τις αρχικές ενστάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντίστοιχη διάρθρωση της κυβέρνησης Τσίπρα) τον καθιστά αμέσως υπόλογο στον πρωθυπουργό, ενώ ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, παραμένει υφυπουργός Υγείας, που συνεπάγεται ότι αναφέρεται στον υπουργό του, Βασίλη Κικίλια.
Πάντως, οι αποφάσεις του Μαξίμου αντίκεινται στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Βασίλης Κικίλιας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης. Το ζήτημα αυτό εγείρει εύλογα, μεν, δευτερεύοντα δε, ερωτηματικά…
Ο προφανής πολιτικός και ενδεχομένως προσωπικός -πλέον- ανταγωνισμός μεταξύ Κικίλια και Κοντοζαμάνη, τώρα είναι εξαιρετικά πιθανόν να αντανακλάται στη διοικητική διαδικασία και το everyday του υπουργείου, στις σχέσεις με τους δημοσιογράφους, την ενημέρωση και διαρροές, απειλώντας να αναβαθμίσουν την κυβερνητική δυσαρμονία σε δυσλειτουργία, στον πλέον κρίσιμο τομέα της Υγείας.
Με δεδομένη την αλληλεπίδραση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ με όλο το φάσμα της καθημερινότητας και της οικονομικής δραστηριότητας, από τους ελέγχους, τα μέτρα πρόληψης, αντιμετώπισης και την πολιτική επιβολής περιοριστικών μέτρων, κάθε πρόβλημα και αντιξοότητα στο εν λόγω υπουργείο αντανακλάται και επηρεάζει το σύνολο της χώρας και της οικονομίας, με συνέπειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν και ως εκ τούτου η ex post αντιμετώπισή τους καθίσταται πρόκληση.
Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταστήσει τον Βασίλη Κικίλια υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου, μετά τον ανασχηματισμό, που στόχο έχει να διασώσει τα πολιτικά προσχήματα και να περιορίσει το πολιτικό κόστος, καθώς ενδεχόμενη καρατόμηση του, θα σήμαινε αναγνώριση της αποτυχίας στην πολιτική της Υγείας και ιδιαίτερα στο μέτωπο έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κορονοϊού.
Η κυβερνητική δυσλειτουργία, έχει ήδη υπονομεύσει το επιτελικό κράτος, καθώς η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο διενεργεί αυτοβούλως ελέγχους στα λιμάνια, χωρίς τη συμμετοχή του ΕΟΔΥ. Πολιτικά, αυτό μεταφράζεται σε ευθεία αμφισβήτηση της πολιτικής Κικίλια, Τσιόδρα και των επιλογών του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον Γιώργο Πατούλη.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαία η υποβάθμιση της Ελλάδας διεθνώς, όπως αυτή σημειώνεται από την ταξιδιωτική οδηγία του State Department, την ένταξη στη λίστα υψηλού κινδύνου της Κύπρου, της Ιταλίας και οσονούπω και της Βρετανίας.
Ο αντίκτυπος των εξελίξεων αυτών, αναμένεται να αποτυπωθεί στην απώλεια εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία, προς την κυβέρνηση, καθώς το πολιτικό προσωπικό καλείται να λάβει αποφάσεις για την επαναλειτουργία των σχολείων και κατ επέκταση το επίπεδο λειτουργικότητας κοινωνίας και οικονομίας, εν μέσω βαθιάς ύφεσης.
Επίσης, ζήτημα δημιουργείται για τη δυνατότητα του ΕΣΥ να ανταποκριθεί σε ραγδαία, όπως αναμένεται, αύξηση του όγκου ασθενών και διασωληνωμένων, δεδομένου, ότι παρά τις εξαγγελίες η δυναμικότητα σε ΜΕΘ και η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν έχουν βελτιωθεί.
Οι αρμοδιότητες
Μεταξύ άλλων, στους υφυπουργούς περνάνε όλες τις αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία, τις προσλήψεις όλου του προσωπικού, τους διορισμούς των Διοικητών των Νοσοκομείων αλλά και των Διοικητών των ΥΠΕ (Υγειονομικών Περιφερειών). Είναι επικεφαλής και του νέου Οργανισμού του ΟΔΙΠΥ που θα ελέγχει την ποιότητα των υπηρεσιών όλων των δημοσίων νοσοκομείων αλλά και των ιδιωτικών κλινικών.
[embeddoc url=”http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2020/08/fek_5.pdf” download=”all” viewer=”google”]