Νέα έξαρση του απόλυτου αριθμού κρουσμάτων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ παράλληλα υπάρχει αύξηση νοσηλευομένων, διασωληνωμένων και στις ΜΕΘ, διαμορφώνοντας μια άκρως προβληματική εικόνα για τις ανοχές και αντοχές του ΕΣΥ, στοιχεία για τη δυναμικότητα του οποίου, σε όλα τα επίπεδα δεν δίδονται.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 704921 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 8059 (1.1%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Με βάση στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 254 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά τα τεστ ήταν υπερδιπλάσια, σε ημερήσια βάση, που πρακτικά συνεπάγεται ότι η αύξηση κρουσμάτων ήταν κατώτερη της αύξησης των ελέγχων. Όπερ σημαίνει ότι ο δείκτης R0 υποχώρησε, βελτιώνοντας την επιδημιολογική εικόνα.
Αυτό όμως το συμπέρασμα είναι και πάλι ελλιπές, καθώς δεν υπάρχουν γεωγραφικά στοιχεία ελέγχου, ενδείξεις για αρχικά και επαναληπτικά τεστ, ποσοστό αυτών που αφορά άτομα που αναρρώνουν ή ανάρρωσαν. Συνεπώς, τα ημερήσια στοιχεία του ΕΟΔΥ δημιουργούν δύο διαφορετικές εικόνες: Μια για τα mass media και τον κόσμο, εντείνοντας τον φόβο και μια για τους διεθνείς οργανισμούς που στόχο έχουν να βελτιώσουν την επιδημιολογική εικόνα.
Σε συνδυασμό, οι δύο αυτές εκ διαμέτρου αντίθετες εικόνες στόχο έχουν βελτιώσουν προοδευτικά την πραγματική κατάσταση, μανιπουλάροντας ψυχολογικά τη μάζα ώστε να συνεχίσει να καταγράφει την εικόνα που δημιουργήθηκε στους διεθνείς οργανισμούς.
Οι διακυμάνσεις στους αριθμούς των ελέγχων είναι τέτοιες, όμως, που μακροπρόθεσμα υποσκάπτουν την επιστημονική στιβαρότητα των δεδομένων και άρα την αξιοπιστία της εικόνας.
Το Crisis Monitor, μέσω διάφορων μοντέλων και του ourworldindata παρακολουθεί την επιδημιολογική εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα και διεθνώς. Ο δείκτης που ακολουθεί και που παρατίθεται σχεδόν σε καθημερινή βάση μαζί με τα report του ΕΟΔΥ καταγράφει τα τεστ ανά εκατομμύριο ανθρώπων, σε ημερήσια βάση και τα θετικά ανά εκατομμύριο ατόμων. Έτσι, επιχειρείται μια ομογενοποιημένη πραγματολογική σύγκριση της επιδημιολογικής εξέλιξης του covid-19 από τα διαφοροποιημένα ανά χώρα διαθέσιμα στοιχεία.
Με βάση αυτά τα στοιχεία -που εξομαλύνουν τις διακυμάνσεις, παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου στην Ελλάδα, ανά εκατομμύριο ανθρώπων, αυτόνομα και συγκριτικά. Τα στοιχεία των γραφημάτων, νωρίς το απόγευμα, αφορούν την προηγούμενη ημέρα, καθώς τα στοιχεία που αποστέλλει ο ΕΟΔΥ ενσωματώνονται με κάποια χρονοκαθυστέρηση. Τα γραφήματα όμως είναι διαδραστικά σε όλα τα άρθρα και ενημερώνονται αυτόματα και αναδρομικά διαρκώς. Συνεπώς σε όποιο άρθρο και να τα παρατηρήσετε τα δεδομένα ανανεώνονται διαρκώς.
Στο ακόλουθο γράφημα καταγράφονται τα τεστ ανά εκατομμύριο ατόμων, στα οποία φαίνεται ότι η Ελλάδα διεξάγει προοδευτικά λιγότερα, μετά από μια έξαρση τον Ιούλιο.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 254 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.632, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.
ΕΛΛΑΔΑ 18:47
Κορωνοϊός: 254 νέα κρούσματα – Στους 223 οι θάνατοι
korwnoios-a8hna-ape–2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Κορωνοϊός, Κρούσματα
Σε 254 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Το τελευταίο 24ωρο δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, με το σύνολο των θανάτων από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται σε 223.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 22 ασθενείς, ενώ 136 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Τα 254 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον ΕΟΔΥ αφορούν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ :
– 20 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 98 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, 17 εκ των οποίων συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 76 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 4 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,
– 9 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, 6 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, 1 εκ των οποίων συνδέεται με γνωστή συρροή,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. ,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου.
Στο γράφημα που ακολουθεί καταγράφεται η εξέλιξη του covid-19 με βάση τον κινητό μέσο κρουσμάτων 7 ημερών, ώστε να περιορίζονται οι διακυμάνσεις που οφείλεται στις διαφοροποιήσεις των ελέγχων.
Στο γράφημα που ακολουθεί επίσης με τον κινητό μέσο των 7 ημερών καταγράφεται η διαφορά επιβεβαιωμένων και συνολικών κρουσμάτων, που οφείλεται στους μειωμένους ελέγχους
Συνολικά, 1592 (24%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3207 (48.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 22 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. Οι 7, ήτοι 31.8% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, καταγράφηκαν 2 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 223, συνολικά στη χώρα. Οι 77 (34.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 96.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.