Νέα δυναμική στην κατεύθυνση προώθησης του γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή δημιουργεί η ιστορικών διαστάσεων συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο της οποία ανακόπτεται η εξαγγελθείσα προσάρτηση της Δυτικής Όχθης.
Η συμφωνία αυτή, αναβαθμίζει τη θέση των ΗΑΕ στον αραβικό κόσμο, τους καθιστά de facto κηδεμόνες των Παλαιστινίων και βασικό συνομιλητή των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή, κάτι που συνέβη με την Αίγυπτο στην προηγούμενη φάση, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Έτσι, υποβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας στο παλαιστινιακό, ενώ πίεση αισθάνεται πλέον και η Σαουδική Αραβία.
Ειδικότερα, με βάση τη συμφωνία αυτή, το Ισραήλ συναίνεσε να αναστείλει την επέκταση της κυριαρχίας του σε περιοχές της Δυτικής Όχθης τις οποίες συζητούσε να προσαρτήσει, ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters. Η ειρηνευτική συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ του Ισραήλ, των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, η οποία επιταχύνθηκε πρόσφατα, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Η συμφωνία επισφραγίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχ Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2019 η Σαουδική Αραβία, άνοιξε τον εναέριο χώρο της με το Ισραήλ, κίνηση μεγάλης πολιτικής και σημειολογικής αξίας.
«ΤΕΡΑΣΤΙΑ πρόοδος σήμερα! Ιστορική Ειρηνευτική Συμφωνία μεταξύ δύο ΜΕΓΑΛΩΝ φίλων, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως αποκαλείται η ειρηνευτική συμφωνία, ως την πρώτη του είδους αφότου το Ισραήλ υπέγραψε μια αντίστοιχη με την Ιορδανία, το 1994. Προσφέρει επίσης στον Τραμπ μια επιτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.
Στις συνομιλίες αυτές συμμετείχαν ο σύμβουλος και γαμπρός του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Άβι Μπέρκοβιτς, καθώς επίσης και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις χώρες τονίζεται ότι οι ηγέτες τους συμφώνησαν «στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων». «Η ιστορική διπλωματική εξέλιξη θα προωθήσει την ειρήνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και είναι μια απόδειξη της διπλωματίας και του οράματος των τριών ηγετών και του θάρρους των ΗΑΕ και του Ισραήλ να χαράξουν μια νέα πορεία που θα ξεκλειδώσει το μεγάλο δυναμικό της περιοχής», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.
Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των ΗΑΕ θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες για να υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της ασφάλειας, των τηλεπικοινωνιών, των απευθείας πτήσεων και άλλων. Σύντομα αναμένεται να ανταλλάξουν πρεσβευτές.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της διπλωματικής προόδου και κατόπιν αιτήματος του προέδρου Τραμπ, με τη στήριξη των ΗΑΕ, το Ισραήλ θα αναστείλει» την προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης, όπως προβλεπόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος τον Ιανουάριο. «Το Ισραήλ, στο προσεχές μέλλον, θα επικεντρωθεί στη σφυρηλάτηση αυτής της σχέσης και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προέλθουν από αυτή τη νέα σχέση με αυτή τη χώρα και επίσης (πιστεύουμε) ότι σπάει τον πάγο ώστε να υπάρξουν περισσότερες εξομαλύνσεις (διπλωματικών σχέσεων) και ειρηνευτικές συμφωνίες με άλλους περιφερειακούς παράγοντες», είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η κινητικότητα αυτή, στη βάση του σχεδίου των ΗΠΑ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή δεν έγινε αποδεκτή από την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα διεκδικεί κεντρικό ρόλο στην αραβική κοινότητα, ο οποίος όμως, για την ώρα, δεν τις αποδίδεται ούτε από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, ούτε από τις ΗΠΑ, αν και ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συσφίξει τις σχέσεις του με τους Παλαιστινίους, κυρίως μέσω των Αδελφών Μουσουλμάνων, βραχίονας των οποίων είναι η Χαμάς.